Helyi közélet

2016.09.06. 14:46

„Azt az eget, ez durva!” - Tanulságos ütközés Nyíregyházán

Nyíregyháza - Tanulságos ütközések részesei lehetnek mindazok, akik kilátogatnak a Tesco Pazonyi úti parkolójába.

Nyíregyháza - Tanulságos ütközések részesei lehetnek mindazok, akik kilátogatnak a Tesco Pazonyi úti parkolójába.

A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági rendezvénysorozatának nyíregyházi állomását bárki felkeresheti szeptember 9-ig, és beleborzonghatnak abba, hogy milyen veszélyek leselkednek az utakon. A keddi programnyitány Hudák Zsolt r. alezredes a hagyományos road show hasznosságát méltatta:

– A rendőrségnek az a célja, hogy folyamatosan csökkenjen a balesetek száma. Mivel a fiatal facsemete hajlítható, ennél a korosztálynál is komoly hangsúlyt kell fektetni a prevencióra. Szeretnénk beléjük plántálni, hogy a biztonság a legfontosabb. Automatikusan kapcsolják be a biztonsági övet, tudják, hogy meg kell állni a Stop-táblánál. Itt jól lehet modellezni a veszélyforrásokat – mutatott körbe Hudák Zsolt.

– Itt szórakoztatva lehet hasznosan tanítani – jegyezte meg Szaszala László, a Magyar Autóklub észak-alföldi szervezetének elnöke. – Az autóklub sok feladata között kiemelt szerepet tölt be a közlekedők biztonságának elősegítése. Erre a társszervekkel együtt évente 100 millió forintot költünk el. A közlekedésbiztonsági országjáró road show az egész fontos része. Aki ide eljön, és a saját bőrén tapasztalja, hogy a közút veszélyes üzem, vigye haza a hasznos információt, és terjessze!

Először a nyíregyházi Petőfi-iskola diákjai vették birtokba a rendezvénykamion mellé épített pályát. Roma Ádám fizika-informatika szakos tanár a kerékpártúrák lelkes szervezőjeként fontosnak tartotta, hogy magával hozza tanítványait.

A negyedikes Mohácsi Bálint nagyot nézett, amikor felpróbálta a „részeg szemüveget”. A lábbal hajtható gokartba ülve tesztelte le: milyen lehet az, amikor a felnőttek az imitált állapotban ragadják meg a kormányt.

– Azt az eget, ez durva! Tényleg nagyon borzalmas így vezetni – kiáltott fel, miután kiszállt a fura járműből. Évfolyamtársa, Centeri István a biztonsági öv szimulátort tesztelte, ahol megbizonyosodhatott róla: a 10 km/h-ra gyorsuló csúszkán az ütközésnél nem lehet esélye kitámasztani magát.

Aki nem hiszi, járjon utána – szerdán, csütörtökön és pénteken is fel lehet keresni a rendezvénykamiont, nem csak diákoknak!

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában