Helyi közélet

2016.09.22. 16:18

Döntött a közgyűlés: óvoda épül a kórházban - De mi a helyzet a Digitális Magyarország projekttel?

Nyíregyháza - Aranyos Gábor lett a pénzügyi bizottság új, nem képviselő tagja.

Nyíregyháza - Aranyos Gábor lett a pénzügyi bizottság új, nem képviselő tagja.

Örömteli antré: dr. Kovács Ferenc polgármester a csütörtöki közgyűlés napirendi pontjai előtt közölte, hogy pozitívan bírálták el az óvodaépítési pályázatot, így újabb intézménnyel bővül a nyíregyházi ellátórendszer. A Jósa András Oktatókórház területén 142,833 millió forint támogatással, 97,756 millió forint önerőből, összesen 240,590 millió forintból magasodhat belátható időn belül az óvoda.

Immár rendelkeznek a megvalósításhoz szükséges jogerős építési engedéllyel, a fizikai munkálatok jövőre kezdődnek, és 2017. december 31-ig átadják rendeltetésének a hiánypótló intézményt. Az óvodában 3, egyenként 25 férőhelyes csoportszoba és a szükséges egyéb kiszolgáló létesítmények kapnak helyet.

– Nekünk a jövőt kell építenünk. Ahhoz, hogy gyógyulni lehessen, szükség van hosszútávon a megfelelő szakemberekre. Azokért a dolgozókért is felelősséggel tartozunk, akik gyesre mennek, de szeretnének mihamarabb visszatérni. Felmértük az igényeket, kidolgoztuk a részleteket, ezek után adtuk be a pályázatot. Jó hír, hogy a nemzetgazdasági miniszter - a belügyminiszterrel és az emberi erőforrások miniszterével – egyetértésben meghirdetett pályázaton révbe értünk – jegyezte meg dr. Adorján Gusztáv kórházi főigazgató, a Fidesz frakcióvezetője, Nyíregyháza díszpolgára.

Nagy László, az MSZP frakcióvezetője a Digitális Magyarország projekt aktuális helyzetét firtatta.

– Mivel nem mi vagyunk a projekt menedzserei, nem is dönthetünk, ez okozza a csúszást. Úgy tudom, hogy októberben kezdik kiosztani az érintetteknek a pályázaton elnyert laptopokat – reagált a polgármester. Dr. Kovács Ferenc az október 2-i választásokat illetően megjegyezte:

– Abszurd dolog, hogy valaki ne menjen el szavazni. Mindenkinek joga, hogy a lelkiismerete szerint voksoljon. De ahhoz ott kell lenni!

A képviselők megválasztották a pénzügyi bizottság nem képviselő tagját Aranyos Gábor személyében, amit meglehetősen furcsának talált Béres Csaba, a Jobbik frakcióvezetője.

Elfogadták a városi református egyházközség fenntartásában működő Sóstói Szivárvány Idősek Otthona szakmai beszámolóját. Nagy László a reformátusok tevékenységét méltató hozzászólásában a várólista nagyságrendjéről érdeklődött:

– Százötven százalékkal emelkedett a várólista az elmúlt időben. Vagyis a minőségi munka ebben realizálódik – közölte dr. Gaál Sándor esperes, lelkipásztor. Dr. Kovács Ferenc megállapította: – A református egyház e téren nyújtott szerepvállalása minden elvárásunknak megfelel.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházi Tankerülete fenntartásában levő nyíregyházi székhelyű általános iskolák úszásoktatásának támogatása apropóján megjegyezte Andó Károly fideszes képviselő:

– Nagyon fontos kérdés az úszás az egészséges életmódra nevelés jegyében. Ha elkészül a tanuszoda és a versenyuszoda, méginkább bővülhet a kör – említette, majd a zöld felsőjének jelentőségére hívta fel a figyelmet, melyet az Európai Autómentes Nap alkalmából öltött magára.

Amikor az elektromos autók leendő töltőállomásaira terelődött a szó, Nagy László malíciózusan megjegyezte: – Ár-érték arányban nem a hétköznapi emberek pénztárcájanak készülnek az elektromos autók. Ráadásul Nyíregyházán is annyi van belőlük, hogy a tíz töltőállomást akár név szerint, külön használhatnák a tulajdonosok.

Béres Csaba felvetésére („Létesülhet-e állomás az autópálya le- vagy felhajtójánál?”) Hagymási Gyula pályázati és projektmenedzsment referatúravezető nyomatékosította, hogy a kiírás szerint csakis fizető parkolóhelyeknél lehet majd kialakítani efféle speciális töltőket. Országos viszonylatban szeptemberben érték el az ezres határt, az okmányirodák ennyi zöld rendszámot adtak ki eddig.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában