Helyi közélet

2016.09.06. 10:02

Élharcosát vesztette el a magyar szakszervezet

Nyíregyháza - Elhunyt Pataky Péter, a Magyar Szakszervezeti Szövetség volt elnöke.

Nyíregyháza - Elhunyt Pataky Péter, a Magyar Szakszervezeti Szövetség volt elnöke.

A magyar szakszervezeti mozgalom ikonikus személyisége volt a 65 éves korában elhunyt Pataky Péter.

– Gyakran járt Szabolcs-Szatmár-Beregben Péter, aki szeretett és tudott is sokat beszélni – kezdte spontán emlékezését Markovics Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei képviseletvezetője. – Ha Nyíregyházára érkezett, a megyei szakszervezeti vezetők a „jön Péter” hívószóra megtöltötték az előadótermet, és ittuk a szavait.

Fáradhatatlanul válaszolt a kollégák kérdéseire, nem lehetett zavarba hozni. Sokszor mentettem ekképpen a helyzetet: Engedjük haza Pétert, sötét van már, leszállt a köd, messze a főváros. Erre így reagált: Csak nyugodtan kérdezzetek! Ha Tamás siet, ne zavarjon titeket! A rövid szakállán morzsolt egyet a fáradt mosoly kíséretében, és folytatta a fórumot. A sajtótájékoztatóira a média képviselői mindig szívesen jöttek, hisz rendkívül felkészült, kitűnő beszélgetőpartner volt. A tárgyalópartnereinek mindig mélyen a szemébe nézett, ez az őszinteség, a tisztaság jele. A pillantásod, a megfontolt bölcsességed, az európai stílusod sokunknak fog hiányozni – búcsúzott Pataky Pétertől nyíregyházi tisztelője, Markovics Tamás.

KM–LTL


Pataky Péter életpályája több mint négy évtizede a szakszervezeti mozgalomhoz kötődik. Kilenc évig népművelőként dolgozott, majd hét esztendőn át a Vasas Szakszervezet munkatársa, osztályvezető-helyettes volt. Utána az ÉTOSZ - az Érdekvédelmi Tanácsadó Szolgálat - munkatársa, igazgatója lett. Két évig a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) alelnöki, 2006-tól elnöki tisztségét töltötte be. Az Autonóm Szakszervezeti Szövetség és a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma integrációja nyomán megalakult Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökévé választották meg 2013. december 6-án, tisztségét 2015-ig töltötte be.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában