Helyi közélet

2016.09.03. 14:47

Féktelen dühöt érezhetett, miközben meghúzta a ravaszt

Nyíregyháza - Egymást érik a kérdések, melyekre megpróbáltunk válaszokat találni.

Nyíregyháza - Egymást érik a kérdések, melyekre megpróbáltunk válaszokat találni.

Az orvosi gyilkossággal kapcsolatban számos kérdés merült fel bennünk. Ezeket valószínűleg olvasóink is feltették maguknak vagy egymásnak a tudósításokat olvasva. Mi lehetett a kiváltó oka a kegyetlen gyilkosságnak? Mit élhetett át közben a férfi, aki meghúzta a ravaszt, és mi követheti a szörnyű tettet? Kiss Dóra viselkedéselemzőnek is feltettük ezeket a kérdéseket.

Pszichológiai okok

– Az elmúlt napok információi is megerősítették, hogy a támadás elsősorban a nő ellen irányult. A gyilkos felettébb intenzív érzelmi állapotot, dühöt, haragot élhetett át. A szerelemféltésből elkövetett gyilkosságok nagy része hirtelen felindulásból történik, legtöbbször azért, mert az egyik fél rádöbben arra, a másik nem szereti vagy nem lehet az övé. Az effajta agresszivitásnak lehetnek mélyenszántó pszichológiai okai: az ilyen férfiak küzdhetnek már gyerekként kialakult kisebbrendűségi komplexussal, amelyet a szeretett személy megkaparintásával próbálnak orvosolni, de az előttük álló, nem megfelelő férfiminta is eredményezheti azt, hogy nem tudják feldolgozni, ha az általuk szeretett nő nem őket akarja.

– Nehéz lenne megállapítani, hogy a lövöldöző hogyan éli meg a történteket... Ehhez sokkal többet kellene tudni róla, hiszen bármi ­megfordulhat a fejében. A személyiségétől függ: ha labilisabb, hirtelen természetű ember, akkor akár az öngyilkosság is megfordulhat a fejében, hogyha rádöbben, mit tett.

Hallgassák meg őket!

Mi lesz a hétéves ikergyerekekkel, akik szemtanúi voltak a lövöldözésnek? Hogyan dolgozzák fel az átélt borzalmakat? Miként változik meg az életük attól, hogy ilyen brutális módon veszítették el szerettüket?

– Egy felnőttnek is nagyon nehéz feldolgozni azt, ha a szülő nincs többé, egy gyermeknek pedig különösen. Alapjaiban változik meg körülötte minden: elveszíti élete legmeghatározóbb személyét, a biztonságot nyújtó támaszt, akiről úgy gondolta, hogy örökké vele lesz. A szülők a bizalmat testesítik meg, elvesztésük törést okozhat a világba vetett hitben. Ha a gyermek mögött stabil családi, rokoni háttér áll a tragédia után is, a veszteség feldolgozása könnyebb, és nagyobb az esélye annak, hogy lelkileg egészséges felnőtt váljon belőle – mutatott rá Kiss Dóra.

A viselkedéselemző hozzátette: a gyerek nem ugyanúgy fejezi ki a gyászát, mint a felnőtt, rajz vagy játék segítségével ugyanúgy kiadhatja a benne élő érzelmeket, mint szavakkal. A családtagoknak nem szabad arra ösztökélni, hogy fojtsa el magában a történteket, de az sem jó, ha erőltetik a beszédet. Ha úgy érzik, beszélne, hallgassák meg, válaszoljanak a kérdéseire, és hagyjanak neki időt a történtek feldolgozására.

- KM-CsA -


Nyíregyháza – Beismerte a román bíróságon a gyilkosságot az orvos, akit azzal gyanúsítanak, hogy ikergyerekei szeme láttára lőtt rá egy házaspárra Nyíregyházán.

Bukarest – Elfogadta a kolozsvári ítélőtábla pénteken a magyar hatóságok kiadatási kérelmét, amelyben annak a román orvosnak az átadását kérték, akit a halálos kimenetelű szerdai nyíregyházi lövöldözéssel gyanúsítanak.

Nyíregyháza – Feltehetőleg előre eltervezte a gyilkosságot a sátoraljaújhelyi román tüdőgyógyász főorvos, ugyanis egy hónapos szabadsága első napján utazott Nyíregyházára – írja a Magyar Nemzet Online.

A lövéseket halló és a házba elsőként belépő szemtanút szörnyű kép fogadta, de a férfivel még tudott beszélni.

Nyíregyháza – Európai elfogatóparancs alapján keresi a rendőrség a Nyíregyházán elkövetett emberölés feltételezett elkövetőjét.

Nyíregyháza – Kamera elé állt az a férfi, aki megtalálta a családi házban lelőtt nőt és sebesült férjét. A férfi a Nyíregyházi Televíziónak nyilatkozott, állítása szerint biciklivel ment az utcán, amikor látta, hogy egy férfi kerékpárral megérkezik a házaspár házához.

Egy féltékeny, visszautasított orvos lehet az, aki felelős a nyíregyházi házaspár lelövésért. A külföldi orvos évek óta Magyarországon praktizál. A rendőrség továbbra is keresi az 54 éves román állampolgárságú férfit. A nyíregyházi lövöldözésben egy ember meghalt, egy életveszélyesen megsebesült, az Oros felé eső Friss utcában. A meglőtt orosi férfi életben van, fejlövéssel operálták szerdán este.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján, a képen látható S. Dan 54 éves román állampolgár 2016. augusztus 31-én 15 óra körül Nyíregyházán egy családi házban lövéseket adott le az ott lakó házaspárra.

Lövöldözés volt szerda délután Nyíregyházán, egy ember meghalt, egy életveszélyesen megsebesült, az Oros felé eső Friss utcában.

Ezek is érdekelhetik