Helyi közélet

2016.09.09. 14:01

Gibbon suli a javából

Nyíregyháza - A fehérkezű gibbon család legifjabb tagja is tanulja már a csimpaszkodás művészetét.

Nyíregyháza - A fehérkezű gibbon család legifjabb tagja is tanulja már a csimpaszkodás művészetét.

A gibbonok a legakrobatikusabb főemlősök, minden egyes porcikájukkal a fákon való élethez alkalmazkodtak. Karjuk hossza kétszerese testhosszuknak, s legjellegzetesebb mozgásformájuk az mikor egyik kezükről a másikra lendülve közlekednek a fákon. Ez a helyváltoztatási mód egyedülálló az állatvilágban—függeszkedve, fogásról-fogásra haladnak anélkül, hogy a lábukat használnák.

A Nyíregyházi Állatpark fehérkezű gibbon családjának legifjabb aprósága, élete első négy hónapját anyjába csimpaszkodva töltötte, ám már nagy testvéreihez csatlakozva elkezdte tanulni a függeszkedést, s egyre több időt tölt- olykor anyai segítséggel- a fák ágai között.

A család a legfiatalabb kölyökkel öttagúvá vált. A szülőpár, a svéd állatkertből érkezett nőstény és a magyar származású hím 2007 óta él együtt egy tenyészprogram keretében, s frigyük igen szerencsésnek mondható, hiszen ez a harmadik kicsinyük, ami itt Nyíregyházán születik.

A fehérkezű gibbonok ( Hylobates lar) monogám párkapcsolatban élnek, és a nőstények harminchetes vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra, akit 4-7 hónapos korig szoptatnak. A gibbon pár napfelkeltekor duettet énekel, jelezve lakó- és táplálkozási területük határait. A különleges ének a szárazföldi emlősök talán legfelejthetetlenebb hangjai közé tartozik, amit az ide érkezők ( s a park hotelében megszállok) a kora reggeli és a déli órákban is hallhatnak.

Ráadásul látogatóink egy különleges „majom szigeten” tekinthetik meg a mindig örökmozgó családot, ahol csupán egy vizesárok választja el a vendégeket a főemlősöktől.

- Nyíregyházi Állatpark -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában