Helyi közélet

2016.09.28. 09:21

Gyermekjogok - Olyan is előfordult, hogy a nevelő gázspray-vel akarta lefújni a fiatalt

Nyíregyháza - Ősz végéig az ország összes óvodája kap pár példányt az új gyermekjogi mesekönyvből.

Nyíregyháza - Ősz végéig az ország összes óvodája kap pár példányt az új gyermekjogi mesekönyvből.

Nem lehet elég korán kezdeni – mármint a gyermekjogok megismertetését a fiatalokkal. De hogyan tegyük ezt az óvodások esetében, akik még írni, olvasni sem tudnak? Például úgy, hogy érdekes és tanulságos meséken keresztül plántáljuk beléjük az alapvető ismereteket, ahogyan legújabb mesekönyvében az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) teszi!

„Ne félj szólni, ha bántanak!”

Boldizsár Ildikó meseíró – Lackfi Margit rajzaival illusztrált – „Az elveszett madártoll” című könyvét az OBDK országos roadshow-jának nyíregyházi állomásán, kedden, egy gyerekjogi szakmai nap keretében mutatta be a kiadvány mentora, Herczeg Rita gyermekjogi referens a megyeháza dísztermében helyet foglaló megyénkbeli óvodapedagógusoknak.

– A színes meséken keresztül 10 olyan gyermeki jogot mutatunk be, amelyek meghatározó szerepet játszanak a kicsik mindennapi életében. Az alapvető emberi jogok és kötelességek felvázolása mellett a 3–7 évesek tanulhatnak az emberi méltósághoz való jogról, a hátrányos megkülönböztetés és a bántalmazás tilalmáról, a kapcsolattartáshoz, a tulajdonhoz, a gyógyuláshoz, az egészséges élethez és a tanuláshoz való jogról, illetve az idősek tiszteletéről is.

– A tudás észrevétlenül, a Mesék Országában sétálgatva kerül a gyerekek szellemi hátizsákjába, miközben megismerkednek a jószívű sárkány, az elveszett madártoll, az éhes nyuszi, az óvodai játékok, az olimpikon kutyusok, az állatkerti karácsony, a katicabogár-kórház, a buta liba, a kettétört gólyafészek és a szegény öregapó történetével – mesélte Herczeg Rita.

Elhangzott: Az elveszett madártollat megelőzte két másik, gyermekotthonokban és nevelőszülőknél élőknek címzett, sokatmondó mesekönyv. A cél minden esetben ugyanaz volt: a jogtudatosítás, az, hogy a gyerekek képesek legyenek felismerni, ha jogsértés, bántalmazás éri őket, és merjenek szólni, segítséget kérni a felnőttektől.

A pedagógusoknak óriási szerepük van abban, hogy az óvodások megértsék a mesék üzenetét, mondanivalóját, tanulságát, nem véletlen, hogy a „MesÉLJ jogosan” szakmai napon órákat szenteltek a kiadvány bemutatására és felmerülő kérdések megvitatására.

Jogok és kötelességek

– Abszolút hiánypótló mesekönyvet kaptunk a kezünkbe, amely a legkisebb korosztály számára csodálatos fantáziavilágban beszéli el a jogi normák lényegét, az együttélés szabályait, szabadságjogainkat és annak korlátait.

– Egyértelmű, hogy ezeket a tanulságos történeteket nem elalvás előtt kell felolvasni a gyerekeknek, hanem akkor, amikor aktívan figyelnek, és készek beszélgetni is a hallottakról – mondta el érdeklődésünkre a hallgatóság soraiban helyet foglaló Vassné Harman Gyöngyi óvodapedagógus.

A nyíregyházi Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézményében dolgozó Kozsla Attiláné így vélekedett: – Ez a könyv nem fog porosodni az óvodánk könyvespolcán! Miközben a kicsik megismerkednek a mesék szereplőivel, az is kiderül, milyen fontos egymás tisztelete, hogy nem szabad másokat bántani, lenézni, tilos más holmiját elvenni, hogy a betegeknek jár a gyógyulás, és szabadon elmondhatjuk a véleményünket, ha azt illendően tesszük.

– Biztos vagyok benne, hogy jókat fogunk beszélgetni a gyerekekkel ezekről az alapvető jogokról, amelyek a világon mindenkit megilletnek, de egyúttal kötelességeket is rónak az emberekre!

Elszakadt a cérna az egyik nevelőnél

Érdekes és megdöbbentő történetekkel fűszerezte a gyermekvédelmi jelzőrendszerről szóló előadását a megyeházán Kovács Attila gyermekjogi képviselő, rámutatva a jogtudatosítás fontosságára.

Az egyik lakásotthonban annyira elfajult a vita egy gondozott és egy nevelő között, hogy utóbbi gázspray-vel akarta lefújni a fiatalt, ám (sors)társai körülállták, megvédték, és jelezték a túlkapást a gyámhivatalnak.

Előfordult, hogy a helyettesítő védelmet ellátó nevelőszülők olyan hitet, vallásgyakorlást szerettek volna rákényszeríteni a gyermekre, amit ő nem akart, mert ragaszkodott a saját hitéhez.

– Ha súlyosan veszélyeztetett egy gyermek, például bántalmazzák a szülei, a problémát észlelő szervek – rendőrség, ügyészség, bíróság, idegenrendészet, menekültügyi hatóság stb. – azonnal gondoskodhatnának az ideiglenes kiemeléséről és elhelyezéséről, ám gyakorta elmulasztják gyakorolni ezt a jogkörüket.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában