Helyi közélet

2016.09.16. 13:51

Húsba vágó pont Tiszadobon

Tiszadob - A tizenkétmillió forintból megépített vágóponton négyen dolgoznak majd főállásban.

Tiszadob - A tizenkétmillió forintból megépített vágóponton négyen dolgoznak majd főállásban.

Tiszadob. Négy esztendeje működik egy úgynevezett mintafarm Tiszadobon, ahol a közmunka-program keretében a zöldségtermesztés mellett jó ideje már állattenyésztéssel is foglalkozik a helyi önkormányzat.

Újabb funkció

A mintafarm pénteken egy újabb funkcióval bővült: dr. Vinnai Győző fideszes országgyűlési képviselő és dr. Hosszú József járási hivatalvezető jelenlétében egy vágópontot adtak át, mely lehetőséget kínál arra, hogy a helyi és a környékbeli lakosok az odahaza felnevelt baromfijukat bevigyék oda, majd pedig a 12 millió forintból megépített vágóponton főállásban dolgozó négy alkalmazott valamelyike kétszázötven forintért levágja a szárnyast.

– Ez nem egy közpénzen működő hobbifarm, hanem egy olyan önkormányzati kézen lévő gazdaság, amely bevételt hoz a nagyközségünk konyhájára – fogalmazott Bán György, Tiszadob polgármestere, aki állítását számokkal is alátámasztotta: a farm tavaly 8,1 millió forintos hasznot generált, az idén augusztusig pedig 5,2 millió forint nyereséget realizáltak, amit vissza is forgattak a vágópont megépítésébe.

– Négy főt fogunk itt foglalkoztatni, de nem a közmunka keretében, hanem főállásban – tette hozzá Bán György, aki lapunk kérdésére elmondta: a vágópont létrehozására lakossági igény mutatkozott, sőt, a környékbeli települések és érdeklődést mutatnak, a településvezető példaként Polgárt említette.

– Büszkék lehetünk arra, hogy nálunk az országos átlag alatt van a munkanélküliség, az 1800 munkaképes tiszadobi közül csak 4,2 százalék nem dolgozik semmilyen formában – emelte ki a nagyközség első embere.

Szorgos kezek

Dr. Hosszú József, a Tiszavasvári Járási Hivatal vezetője beszédében kiemelte: a mintafarmon csupa-csupa szorgos kézzel találkozott.

– Öröm látni, hogy a közfoglalkoztatás keretében milyen értékteremtő munka folyik Tiszadobon – mondta a hivatalvezető.

Dr. Vinnai Győző a helyi gazdaságfejlesztés fontosságáról beszélt.

– Kis lépések ezek, de nagy dolgok eléréséhez vezetnek – utalt a mintafarm folyamatos bővülésére és egyre hatékonyabb működésére az országgyűlési képviselő, aki úgy véli, aki tud, az dolgozzon.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország szeptember 17-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában