Helyi közélet

2016.09.25. 17:00

Időjárás-jelentés - 2016. szeptember 25.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Az észak-atlanti térségben továbbra is aktív a ciklontevékenység. Hosszan elnyúló front húzódik Izland és a Skandináv-félsziget környékétől a Brit-szigeteken át az Ibériai-félszigetig. A Fekete-tengertől északkeletre szintén ciklon örvénylik. A kontinens belsejében ezzel szemben anticiklon alakítja az időjárást, középpontja Lengyelország térségében analizálható, délen pedig a magasnyomás Afrikáig lenyúlik. E hatalmas légköri képződmény területén a napsütés van túlsúlyban, mindössze egy magassági hideg légcsepp okoz átmenetileg felhősebb időt és csapadékot a Kárpát-medencétől északkeletre, keletre. A hőmérséklet csúcsértéke a Mediterráneumban többnyire 23 és 28 fok között alakul, sőt Spanyolország déli részén 32, 34 fokot is mérnek. Az Angliától a Fekete-tengerig húzódó sávban 20 fok fölé melegszik fel a levegő, a Skandináv-félsziget északi részén ugyanakkor többnyire már kevéssel 10 fok alatt marad a hőmérséklet. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem lesz, folytatódik a csendes, többnyire napos, őszi idő.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Változó vastagságú fátyolfelhőzet szűri a napsütést, majd estétől kelet felől csökken a felhőzet, hajnalra nagy területen kiderül az ég. Hétfőn gomolyfelhős, napos idő várható. Csapadék nem valószínű. Hajnalra helyenként párássá válik a levegő, főként északon foltokban köd képződhet. Többnyire gyenge vagy mérsékelt északkeleti szélre számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 10 fok között várható, néhol talajmenti fagy valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 17 és 22 fok között alakul.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik