Helyi közélet

2016.09.09. 13:54

Justitia klikkel, tömörít, csatol

Nyíregyháza - Egyre jobban kiépül az elektronikus ügyintézés a bíróságokon is.

Nyíregyháza - Egyre jobban kiépül az elektronikus ügyintézés a bíróságokon is.

A modern technikai változások alól nem vonhatják ki magukat a jogásztársadalom tagjai sem. Az internet immár nemcsak a magánszemélyek világát hálózza be, hanem közigazgatási hivatalokat és a bíróságokat is. Az informatikai fejlesztések lépésről lépésre hálózták be a bíróságokat. Az elektronikus aláírást például 2011-ben vezették be, a csődeljárás iránti kérelem pedig 2015 januárjától kizárólag elektronikus nyomtatvány lehet.

Az elektronikus eljárások kiterjesztésében jelentős dátum 2016. július 1., ugyanis a polgári perrendtartásról szóló törvény rendelkezései értelmében a jogi képviselővel eljáró fél, a belföldi székhelyű gazdálkodó szervezet, valamint a közigazgatási szerv ettől az időponttól kezdve köteles elektronikus úton kapcsolatot tartani a polgári perben a bírósággal.

A változtatások miatt döntött úgy a Magyar Jogász Egylet megyei szervezete, hogy a pénteken Nyíregyházán megrendezett jogásznapon a bíróságok elektronikus ügyintézése legyen a központi téma. A Hotel Centrálban megtartott tanácskozáson budapesti szakemberek vázolták fel az elektronikus ügyintézés menetét az érdeklődő jogászoknak.

Az előadók között volt dr. Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal főosztályvezetője, aki az elektronikus ügyintézés menetét mutatta be. Mint a bevezetőben kiemelte, az ügyintézés akkor lesz zavartalan, ha az állami és bírósági informatikus rendszerek fogaskerekekként együttműködnek. A kapcsolattartás érdekében fontos, hogy a magánszemély ügyfélkapuval, míg a bíróságok, hivatalok, ügyvédek hivatali kapuval, illetve perkapuval rendelkezzenek.

Az előbb említett jogalanyok tehát július elsejétől elektronikus úton kötelesek benyújtani a keresetlevelet, amit az általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programmal tölthetnek ki. Természetesen az illeték megfizetése is elektronikus úton történik: amikor a keresetlevelet elküldjük a bíróságnak, megjelenik egy fizetési link, s azon keresztül lehet az illetéket kifizetni. Fontos azonban, hogy a közleményben tüntessük fel az azonosító számot, valamint a peres fél nevét. A keresetlevél elküldése után hamarosan kapunk egy igazolást, amelyből azonnal megtudhatjuk a per számát is. Az elektronikus ügyintézésnek éppen az az egyik nagy előnye, hogy felgyorsul az ügymenet, hiszen hamarabb megkapjuk az iratokat, a határozatokat.

Az egyszerű állampolgárok számára egyelőre csak választható az elektronikus ügyintézés, számukra nem kötelező, csak a jogi képviselők számára.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában