Helyi közélet

2016.09.20. 09:09

Közel 2500-an gyűltek össze a sérült emberek napján a Nyíregyházi Állatparkban

Nyíregyháza - Kacajok, sikongatás, hangosabb-halkabb beszélgetésfoszlányok vegyültek a Nyíregyházi Állatpark parkolójában, ahol talpalatnyi helyet sem találtak, akik késve érkeztek az „Ez a mi napunk” rendezvényre.

Nyíregyháza - Kacajok, sikongatás, hangosabb-halkabb beszélgetésfoszlányok vegyültek a Nyíregyházi Állatpark parkolójában, ahol talpalatnyi helyet sem találtak, akik késve érkeztek az „Ez a mi napunk” rendezvényre.

Az ÉFOÉSZ megyei egyesületének összejövetelén gyermekek, felnőttek, családok, oktatási-nevelési intézmények képviselték a fogyatékkal élő embereket és azokat a társaikat, akik szeptember 19-én délelőtt valamilyen okból nem tudtak részt venni a színes programokkal, bemutatókkal, versenyekkel, játékokkal tarkított találkozón.

– Az ősz, a színes levelek, fényes gesztenyék, a felhők közül ki-kibukkanó napsugarak jókedvre derítenek minket, mert arra emlékeztetnek, hogy van egy nap az évben, amikor mind együtt lehetünk – csempészett egy kis melegséget a délelőtti hűvöskés időbe dr. Szabó Béláné egyesületi elnök.

– Meg kell értenünk, hogy nem minden ember látja úgy a világot, ahogyan mi. Ha ez tudatosul bennünk, elfogadjuk, akkor már csak egy lépés, hogy együtt érzőek legyünk, és segítő kezet nyújtsunk mindenkinek, akinek szüksége van rá – nyitotta meg a rendezvényt Jászai Menyhért. A megyeszékhely alpolgármestere hozzátette: a hétfői program nem jöhetett volna létre a gondozók, szakemberek, azaz a tömegben álló, a sérült emberek kezét fogó névtelen hősök nélkül.

„Segíteni szoktam anyának”

– A kislányom 24 éves, középsúlyos értelmi fogyatékos. A Bárczi Gusztáv-iskolában tanult, most pedig a Közép utcai foglalkoztatóba jár – ezt már Orosziné Zsámják Erzsébet mesélte a bejárat mellett várakozva. Fruzsi szorosan édesanyjához simult, kiderül róla, hogy elég félénk, egyedül nem szívesen közlekedik, de beszélgetni nagyon szeret. Magától értetődően be is csatlakozott a diskurzusba, ha már róla volt szó.

– Szeretek színezni, segíteni szoktam anyának porszívózni, pakolni meg főzni – sorolta a kedvenc időtöltéseit, melyekből nem maradhat ki a filmnézés, zenehallgatás és a netezés sem. Egyszer csak megnyíltak a kapuk, s pillanatok alatt betódult a tömeg a parkba. Fruzsi is elindult feltérképezni a látványosságokat. Azonnal beszippantotta őt is az állatok és egzotikus növények csábító világa…

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában