Helyi közélet

2016.09.06. 11:05

Közeleg a tarpai szilvanapi párlatverseny

Nyíregyháza, Tarpa - A saját lovagi hagyományaihoz híven az idén is a szokott időben, e hónap utolsó hétvégéjén tartja az új pálinka ünnepét a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület Tarpán.

Nyíregyháza, Tarpa - A saját lovagi hagyományaihoz híven az idén is a szokott időben, e hónap utolsó hétvégéjén tartja az új pálinka ünnepét a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület Tarpán. A történelmi kuruc településsel szeptember 24-én közösen rendezett szilvanapon a lovagrend 14 órától kezdődő ceremóniája keretében hirdetik majd ki az ezúttal is meghirdetett megyei pálinkaverseny végeredményét.

A megmérettetés lebonyolításának rendjét az idén ­minden versenyen induló számára átláthatóvá kívánta tenni az egyesület. Ezért Csobolya Attila, a lovagrend főpohárnoka vezetésével a változó szakmai követelményeknek is megfelelő versenyszabályzatot dolgoztak ki, amelyet a lovagrend honlapján tettek közzé.

A Szatmári Múzeumban gyűjtik

– Reméljük, az idén is szép számmal gyűlnek majd össze a jobbnál jobb, saját vagy bérfőzésű gyümölcspárlatminták a megszokott szatmári szilva, szabolcsi alma, egyéb gyümölcspárlatok kategóriákban. Javaslom mindenkinek a jelképes nevezési díjakat is tartalmazó új szabályok áttanulmányozását, ami után a nevezéseket „Pálinkaverseny” jeligével, kategóriánként fél liter mintával együtt szeptember 20-án 15 óráig várjuk munkaidőben a mátészalkai Szatmári Múzeumban (Mátészalka, Kossuth utca 5., 44/502-646) – mondja kedvcsinálóként, egyúttal a versenyszabályzat megismerésére is felhívja a figyelmet Csobolya Attila.

– A párlatversennyel, illetve a tarpai rendezvénnyel kapcsolatosan felmerülő egyéb kérdésekre Nagy Gábor egyesületi titkártól (20/397-1915) kaphatnak választ – teszi hozzá a főpohárnok.

Szakmai bírálat a Pálinkaházban

A pálinkaverseny eredményhirdetését természetesen meg kell előznie a szakmai bírálatnak. Újdonság lesz az idén, hogy a pálinkalovagok a benevezett minták zsűrizését ezúttal Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn végzik. Újdonság, hogy a Sóstói Múzeumfalu Pálinkaházában szeptember 22-én a lovagi zsűri érzékszervi bírálata nyilvánosan zajlik majd.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában