Helyi közélet

2016.09.04. 12:07

Nem kertelünk: fontos a tervezés

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sajnos hamarosan vége a nyárnak, és kezdődnek az őszi munkálatok a kertekben.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sajnos hamarosan vége a nyárnak, és kezdődnek az őszi munkálatok a kertekben.

– Nincs két ugyanolyan kert, a növények ugyan lehetnek hasonlóak, de a különböző kiegészítők minden kertet egyedivé tesznek – emelte ki Kohán Márk, a nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője.

Hozzátette: nagyban befolyásolja a kert fekvése, hogy milyen növényeket tudunk bele ültetni. Tudnunk kell azt, hogy ahová növényeinket szánjuk, napos, félárnyékos, vagy árnyékos hely, a déli tűző nyári nap érni fogja-e őket vagy sem.

Talajtól függően

Nem árt tisztában lenni azzal, milyen kertünk talaja: kötött agyagos, vagy esetleg laza homokos.

Minden növény akkor fejlődik a legszebben, ha olyan helyre ültetjük, amely a legjobban hasonlít ahhoz, ahonnan származik.

– Érdemes szétnézni és összegyűjteni néhány példány nevét, melyeket mindenképpen szeretnénk kiültetni, mert ezzel jó kiindulási alapot adhatunk kertünknek, meglesz az alapstílus, amihez a kiegészítőket igazítani tudjuk – fogalmazott a Klorofill Kertészeti Áruda vezetője.

Szerinte ajánlatos végig­gondolnunk, hogy mennyi időnk lesz a kertészkedésre, mert hiába szeretnénk például gyönyörű sziklakertet, ha nem lesz időnk vele foglalkozni.

Örömet, ne bosszúságot!

– Kertünk azért legyen, hogy örömet szerezzen, ne pedig bosszúságot – mondott egy örök érvényű igazságot Kohán Márk, aki szerint, ha tudjuk, mennyi időt szeretnénk kertünk gondozásával tölteni, ahhoz igazodva tudjuk a kiültetni kívánt növényeket összeválogatni.

– Megfontolásra érdemes kérdés, hogy pihenő-, vagy haszonkertet szeretnék. Akarunk-e zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket magunk köré? Mindenki tudja, hogy nincs finomabb a saját magunk termesztette zöldségnél, gyümölcsnél, de tudnunk kell, hogy ez csak megfelelő gondozás mellett érhető el – hívja fel a figyelmet a szakember, majd folytatta: „a kert méreteihez igazodva kell növényeinket összegyűjteni”. – Soha ne azt nézzük, hogy most éppen elfér-e az a növény, hanem, hogy öt, tíz év múlva mekkorára fog megnőni. Ne essünk túlzásokba, egy kert mindig alakul, formálódik, ha már ültetéskor túl sűrűn vannak a növények, előbb-utóbb elnyomják egymást. Minden példányból csak annyit ültessünk egy adott területre, amely kényelmesen elfér kifejlett növényként is – mondta lapunknak Kohán Márk.

Át kell gondolni!

A szakember további hasznos tanácsokat is megosztott lapunk kertbarátaival.

Ezek szerint át kell gondolni azt, hogyan szeretnénk a növények öntözését megoldani. Automata öntözőrendszerrel, vagy más módszerrel akarjuk vízhez juttatni virágainkat? Van-e fúrott kútunk, vagy csak vezetékes vizünk van?

Ezek azért lényeges kérdések, mert minden elültetett növényünket gyakrabban kell öntöznünk addig, amíg nincs meg a kifejlett gyökérzetük.

– Persze, ahogy egy családi ház, úgy egy kert sincs soha kész, mindig lehet rajta csiszolni, de remélem, tanácsaimmal tudtam segíteni közös célunk elérésében, abban, hogy kertünk a ­feltöltődés szigete, és ne egy bosszúság, egy nyűg legyen az életünkben – zárta a Klorofill Kertészeti Áruda vezetője.

Megfontolásra érdemes kérdések

Van-e gyermek a családban, vagy esetleg terveznek-e? Vannak-e növények, amelyek tövisesek, esetleg enyhén mérgezőek? Ezeknél figyelni kell, hová ültetjük őket. Szeretnénk-e a gyerekeknek játékokat elhelyezni a kertben? Gondolnunk kell arra is, ha a gyerekek felnőnek, könnyen átalakítható legyen az addigi játszótér mondjuk pihenőkerté. Megfelelő tervezéssel nagyon sok energiát és pénzt spórolhatunk meg. Szeretnénk-e házi állatot tartani? Szabadon, vagy kennelben lesz a házi kedvencünk? A legideálisabb az lenne, hogy egyszerre nő fel a házi kedvencünk és fejlődik vele a kertünk. Ha ez nem megoldható, sok-sok türelemre lesz szükségünk míg összecsiszolódik a kertünk és az állatunk. A tereket mivel szeretnénk határolni? Élő sövénnyel, kerítéssel, növényráccsal? Ahogy a vízvételi pontokat, úgy az áramvételezési helyeket is érdemes meghatároznunk. El kell döntenünk, hogy milyen típusú világítást szeretnénk. Szeretnék-e kerti tavat, csobogót? Nagyon hangulatos lehet egy szépen rendben tartott kerti tó, de csak megfelelő gondozás és növényválasztás után. Mekkora füves területet szeretnénk, hol legyenek járdák, esetleg egy szalonnasütő? Ha pontosan végiggondoljuk a járdák nyomvonalát, a későbbiekben megkönnyíthetjük a saját dolgunkat a fűnyírás alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában