Helyi közélet

2016.09.02. 08:12

Sokan bizony eltitkolják az albérlőjüket, de sokba kerül a lebukás

Nyíregyháza - Kiszolgáltatottak a lakásukat „feketén” kiadók: bármikor lebukhatnak, ingoványos talajon állnak.

Nyíregyháza - Kiszolgáltatottak a lakásukat „feketén” kiadók: bármikor lebukhatnak, ingoványos talajon állnak.

Míg hazánkban tíz emberből kilenc, vagyis a lakosság majd’ 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, addig a nyugat-európai országokban (Németország, Ausztria, Svájc, Egyesült Királyság) 50 százalék környékén áll ez a mutató.

A hazai lakást kiadók és bérlők száma azonban így sem csekély, éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, milyen jogok és kötelezettségek illetik meg a feleket, ideértve a lakáskiadással kapcsolatos – gyakorta elmulasztott – adófizetési előírást is.

– Különbséget kell tenni a hosszabb időre szóló ingatlan-bérbeadás és a rövid távú, néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatás között. Míg az egyiknél nem, a másiknál kötelező az adószám – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője, dr. Kis Péter András.

Bizonyos költségek leírhatóak

A lakáskiadás feltételeit nem árt szerződésben rögzíteni. A tartós ingatlan-bérbeadáshoz nem kell adószámot kiváltani, ha csak a bérbe adó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Mivel a magánszemély általi, nem turisztikai célú bérbeadás áfamentes, a havi lakbérről számlát nem, de átvételi elismervényt ki kell állítani, de legalábbis nyomon követhetően jegyezni kell a tulajdonos bevételét.

Két módon állapítható meg

– A bérbeadásból származó jövedelmet a bevételből két módon lehet megállapítani. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt a jövedelem kiszámításánál csökkentik az igazolt költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés.

– A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbe adó. A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és az éves adóbevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni.

Az adó mértéke 15% – fejtette ki az adószakember, hozzátéve: ha a magánszemély ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme az adóévben több egymillió forintnál, akkor a jövedelem teljes összege után 14% egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni.

Valójában kevés ingatlantulajdonosnak „akaródzik” adóznia az így szerzett jövedelme után, ezért csak albérleti szerződést írnak, és nem jelentik be, elhallgatják bevételi forrásukat az adóhatóság elől. Ezzel együtt kimondatlanul is vállalják azt a kockázatot, hogy bármikor lebukhatnak egy ellenőrzés, bejelentés vagy feljelentés nyomán. Az üdítő kivételek, a jogkövető lakástulajdonosok táborába tartozott az a nyíregyházi nyugdíjas, aki pár éve Varga Szilviának és családjának adta ki 1+2-es jósavárosi ingatlanát.

Kifizetődő a becsületesség

– János bácsival két tanú jelenlétében írtuk alá a szerződést, amely minden fontos tudni- és tennivalót tartalmazott az állagmegóvástól a fizetési határidőkig. Mint mondta, nem szeretné, hogy többe kerüljön a leves, mint a hús, ezért másnap az APEH-nál bemutatta a szerződést, vállalva ezzel a vállára nehezedő adóterhet.

– Így mindketten „nyugodtan aludhattunk”, hiszen tudtuk, hogy szerződésszegés esetén bátran a hatóságokhoz fordulhatunk. Erre sosem került sor, mindig korrektek, tisztességesek voltunk egymással szemben – mesélte a jelenleg Nyírtelek-Dózsaszőlőben élő Szilvia.

Albérleti támogatást kaphat a bérlő

– Jelenleg pang az albérletpiac, alig van kiadó lakás, de mi minden esetben közjegyző előtt kötjük meg a bérleti szerződést, valamint arra is ösztönözzük a főbérlőket, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően ezt jelentsék be a NAV-nál – mondta el érdeklődésünkre a nyíregyházi Jogos Otthon Ingatlaniroda vezetője. Boczákné Radvánszki Erzsébet szerint ez biztonságot ad a fő- és az albérlőnek is, a 15 százalékos adó pedig jóval kevesebb anyagi terhet jelent, mint amennyit az ingatlan kiadójának akkor kell kifizetnie, ha kiderül, nem jelentette be a bérlőt.

– Az albérlőnek lehetőséget ad a hivatalosan, törvényesen bérelt lakóingatlan, hogy albérleti támogatást vehessen igénybe – mondja az 1998-ban alapított iroda vezetője, aki úgy látja, ügyfeleik között a hosszú távú bérlet a jellemző, így alig fordul elő, hogy a bérlő fizetés nélkül távozzon a lakásból, vagy nagyon komoly károkat okozzon az ingatlanban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában