Helyi közélet

2016.09.22. 14:32

Szituációs gyakorlat a papírgyárban

Nyíregyháza - Közös szituációs begyakorló gyakorlaton vettek részt csütörtök délelőtt a nyíregyházi hivatásos, valamint a Dunapack Zrt. létesítményi tűzoltói a szabolcsi megyeszékhelyen, a papírgyárban.

Nyíregyháza - Közös szituációs begyakorló gyakorlaton vettek részt csütörtök délelőtt a nyíregyházi hivatásos, valamint a Dunapack Zrt. létesítményi tűzoltói a szabolcsi megyeszékhelyen, a papírgyárban.

A csütörtöki gyakorlaton, először a gyár kiürítési gyakorlatát ellenőrizték a hivatásos egységek, ahol a tűzriadó tervben foglaltak szerint vonultak az épületen kívülre a kijelölt helyekre a létesítmény dolgozói, akik megfelelő időben hagyták el a gyártósor területét és az irodákat.

Ezt követően a helyi szakember segítségével járták végig a gyártósort és a létesítményhez kapcsolódó kiszolgáló egységeket az állomány tagjai. Megtekintették az üzem sajátosságait, a veszélyforrásokat, a közművek kizárási helyeit, valamint a rendelkezésre álló oltó forrásokat.

A közös szituációs gyakorlaton, a feltételezések szerint a papírgyártó üzem területén található egyik gép meghibásodás miatt kigyulladt, az ott tárolt papír lángra kapott, a csarnok füsttel telítődött. A helyi létesítményi tűzoltók megkezdték az épület elektromos leválasztását, a tűz oltását, valamint az ott dolgozók kimentését, de egyikőjük a füsttel telítődött csarnokban maradt.

A kettes kiemelt tűzesethez riasztották a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szolgálatban lévő állományát is, akik három gépjárműfecskendővel, egy magasból mentővel és egy vízszállítóval vonultak a helyszínre.

A rajok egy életmentési csoportot alakítottak, a további egységek több oltó sugarat szereltek, valamint a magasból mentőről egy vízágyú is biztosította a feltételezett helyzetben a tűz oltását.

A szituációs begyakorló gyakorlat helyszínéül választott épületben lényeges tűzoltást befolyásoló körülmény volt a nagy mennyiségű papír és a dolgozók jelenléte, így az oltás mellett az állománynak különös gondot kellett fordítani az életmentésre, valamint a füstelszívásra.

A gyakorlaton 19 hivatásos és hat létesítményi tűzoltó vett részt. A csütörtök délelőtti szituációs feladat végrehajtását a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka, parancsnokhelyettese és műszaki biztonsági tisztje ellenőrizte, majd Lipták Gábor tű. főhadnagy, gyakorlatvezető megfeleltre értékelte.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában