Helyi közélet

2016.10.26. 08:10

A csengőt nyomják, telefonon hívnak, olykor tigázosnak adják ki magukat Szabolcsban a csalók

Nyíregyháza - Megyénkben is számtalan formában élnek vissza a gyanútlan emberek jóhiszeműségével és hiszékenységével a trükkös csalók.

Nyíregyháza - Megyénkben is számtalan formában élnek vissza a gyanútlan emberek jóhiszeműségével és hiszékenységével a trükkös csalók.

Az elmúlt időszakban (ismét) nyeremény kecsegtetésével csaptak be lakosokat. Egyik alkalommal a csaló telefonon hívta fel a gyanútlan sértettet, akivel közölte, hogy az egyik szolgáltató nyereményjátékában kisorsolták a nevét, és százezrek üthetik a markát. A pénz átadását azonban feltételhez kötötte: az ismeretlen telefonáló kérte, hogy a „nyertes” menjen el egy banki terminálhoz, és az általa megadott mobiltelefonszámokra töltsön fel bizonyos összeget. A nyeremény kifizetésének reményében a sértett többször is átutalta a kért összeget, csak később tudatosult benne, hogy csalás áldozata lett.

Egészséges bizalmatlansággal

– A trükkök fegyvertára óriási, a bűnözők gyorsan alkalmazkodnak egy adott szituációhoz. A céljuk minden esetben ugyanaz: így vagy úgy hozzájutni a becsapottak pénzéhez, értékeihez – mondja Szőllősi Sándor, aki polgárőrként éberségével és jó tanácsaival sok időst és fiatalt mentett már meg az áldozattá válástól.

– Legtöbbször profi manipulátorokkal van dolga az embereknek, jól öltözött, kedves hölgyek kérnek bebocsátást az ajtón, avagy megnyerő hangú urak igyekeznek elaltatni gyanakvásunkat a vonal túlvégéről. Rendületlenül „nyomják a sódert”, hogy a bizalmunkba férkőzzenek, majd visszaéljenek azzal – teszi hozzá.

A rendőrség kiemelt figyelmet fordít a trükkös tolvajok, csalók kapcsán a lakosság felvilágosításra. Különböző fórumokon, konferenciákon, a körzeti megbízottakon keresztül, illetve szórólapokon hívják fel az állampolgárok figyelmét arra, mit tegyenek, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozataivá. – Egészséges bizalmatlansággal és óvatossággal fogadják a különböző nyereményekkel kecsegtető telefonhívásokat, ne árulják el személyes adataikat, és ne utaljanak át semmilyen összeget idegeneknek, bármilyen jó üzlettel kecsegtetnek is!

– Inkább kérjenek későbbi visszahívást, s addig próbáljanak utánajárni, hogy valós-e a nyereményakció – javasolja Fehérvári Marietta, a megyei rendőrkapitányság sajtószóvivője, hozzátéve: ha beigazolódni látszik, hogy trükkös csalókkal van dolgunk, fontos, hogy a történteket azonnal jelezzük a hatóságnak.

– Ha az elkövetők nem járnak sikerrel, kivetik hálójukat máshol, másokra. Nagyban segíti a bűnmegelőzést, a rendőrség munkáját, ha bejelentést tesznek az esetről a 107-es, 112-es segélyhívók valamelyikén – tanácsolta.

A trükkös tolvajok a legkülönfélébb indokokkal próbálkozhatnak, hogy tisztességtelenül pénzhez jussanak. Valamilyen ürüggyel bebocsátást kérhetnek az otthonunkba, evőeszközökkel, ruhaneműkkel is házalhatnak. Akár a megvásárolt fa mérése, lepakolása alatt is kérhetik, hogy a mosdóba vagy egy pohár vízért bemehessenek a házba.

”Gázos” szakemberek

Újabb „trükkös szakemberek” jelentek meg a Tigáz ellátási területén, akik ezúttal a gázkészülékek elemeinek kicserélése ürügyén próbáltak előleget beszedni a gyanútlan fogyasztóktól – adta hírül Száraz Gábor, a cég szóvivője.

– Ismét visszaélnek a Tigáz nevével, a trükközők a szolgáltató megbízottjainak adják ki magukat, és próbálják megkárosítani az ügyfeleket. Legutóbb arra igyekeztek rávenni embereket, hogy cseréltessék ki a vezetékes földgázzal működő berendezéseik egyes elemeit. Korábban a konvektorok zárószelepe volt a sláger, most az EU szabványos flexibilis cső cseréje. Ami egyébként valóban indokolt lehet az új szabályozás szerint, de nem a csalók ajánlotta módon, formában és hivatkozással. A beígért munkálatokért azonnal készpénzt, előleget kérnek, és a valós piaci árakhoz képest lényegesen drágábban kínálnak cserealkatrészeket.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában