Helyi közélet

2016.10.22. 18:39

A hatvan évvel ezelőtti eseményekre emlékeznek Kisvárdán

Kisvárda - Országszerte számos megemlékezést tartottak és tartanak a hétvégén az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Kisvárdán október 24–én hétfőn lesz az ünnep.

Kisvárda - Országszerte számos megemlékezést tartottak és tartanak a hétvégén az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Kisvárdán október 24–én hétfőn lesz az ünnep.

„Forradalom és szabadságharc Magyarországon 1956” címmel Tisztelgő és megemlékező rendezvénysorozatot tartunk október 24. és november 7. között Kisvárdán, valamint a záró ünnepséget Dögében – kezdte tájékoztatóját Pribula László főszervező a Van Esély Közhasznú Alapítvány elnöke. A rendezvények Kisvárda és Döge Önkormányzata, a Rétközi Múzeum, a Várday István Városi Könyvtár és az Egyesületünk közös összefogásával, a Közép– és Kelet–európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány és az 1956–os Emlékbizottság támogatásával valósul meg.

Ne feledjük 1956 szellemiségét

–Legfontosabb célunknak tartjuk, hogy méltó emléket állítsunk az 56’–os forradalom és szabadságharc hőseinek és mártírjainak. Ne feledjük el 1956 szellemiségét, s egyúttal kegyelettel emlékezzünk bátor elődeinkre, hőseinkre, akik szabadságot, függetlenséget, félelem nélkül életet és demokráciát akartak. A programjainkkal szeretnénk hozzájárulni a társadalmi emlékezett tartásához, törekvéseink megerősítéséhez – mondta Pribula László.

Ünnepi események

Október 24–én, hétfőn a Rétközi Múzeumban délután két óráról lesz a városi ünnepség, ahol Leleszi Tibor Kisvárda Város polgármestere emlékezik a hatvan évvel ezelőtti eseményekre, s mond köszöntőt. Ezt követően a Kisvárdai Városi Dalárda ünnepi műsora következik.

A „Dokumentum kiállítás” ezt követően 14.30 tól lesz, s november 10–ig lesz látható. A kiállítást megnyitja Dr. Dikán Nóra történész. A Városi ünnepség délután négy órakor lesz az 56–osok emlékművének koszorúzása a Zrínyi téren.

Az emlékművet, 2006–ban az 50. évfordulón a Zrínyi téren avatták fel Győrfi Sándor, Munkácsy Mihály–díjas, Érdemes Művész alkotását.

Az emlékművön:

„Angyal, vidd meg a hírt az égből,

mindig új élet lesz a vízből...” (Márai Sándor)

Olvasható a kettős, majd három méter magas fekete gránittalapzaton, Kisvárdán, az 1956-os emlékművön. A bronzangyalok alakjai igen kifejezőek. Az egyik a győzelmet, a felemelkedést szimbolizálja, a másik a bukást. Az angyal alakja két méter nagyságú. 1956–os forradalom és szabadságharc emlékműve. (2006. Kisvárda, Zrínyi tér. Bronz, 200×150×90 cm, posztamens: gránit, 280×100×80 cm.)

A koszorúzást követően a résztvevők átsétálnak a régi temetőbe, ahol Rada János 1956–os hősi halott sírjánál a hajtják meg fejűket az emlékezők, a városi ünnepség résztvevői.

De jut, egy–egy száll virág s égő mécses, a régi temetőben lévő, 1990. október 22–én felavatott régi temetőben lévő emléktáblához is, mely a „Forradalmak és a szabadságharcok mártírjai” tiszteletére helyeztek el az emlékhely oszlopán.

Történelmi vetélkedő, és záró ünnepség

A Várday István Városi Könyvtárban október 26–án rendezik meg az eseményhez kapcsolódó történelmi vetélkedőt. A rendezvénysorozat zárását november 7–én tartják a Dögei Ifjúsági Házban, ahol a résztvevők az 56–os eseményekről tartandó előadást követően, beszélgetéssel, eszmecserével mondják el véleményüket, majd ezt követően a következtetések, a tanulságok megfogalmazása után az előadó összefoglalójával zárul. Ezzel a workshopal, valamint a „Megáll az idő” című magyar film megtekintésével zárul a programsorozat.

„…ötvenhat izzó ősze volt…”

„A forradalom kisvárdai eseményei és azok utóélete” címmel Néző István a Várday István Városi Könyvtár munkatársa, könyvtáros–helytörténész írta meg a hatvan évvel ezelőtti eseménysorokat a városban /akkor még község/ történt eseményeket s azok az elkövetkezendő évekre gyakorolt hatását. A kiadvány hivatalos könnybemutatója november 9–én, délután négy órától lesz a Várday István Városi Könyvtár olvasótermében, ahol megvásárolható lesz ez az eddig hiánypótló könyv. A könyv megjelenése az 1956–os Emlékbizottság támogatásával jelenhetett meg.

- Vincze Péter -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában