Helyi közélet

2016.10.25. 09:32

"Azzal már nem is törődtem, nő vagyok-e még attól, hogy levették az egyik mellemet"

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Mátészalka - Magyarországon évente 7500–8000 új mellrákos beteget diagnosztizálnak.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Mátészalka - Magyarországon évente 7500–8000 új mellrákos beteget diagnosztizálnak.

– Tudtam, hogy baj van, nagy baj van. Összefutottak a betűk a szemem előtt, potyogtak a könnyeim a kórháztól kapott értesítőre, amiben tudatták velem, hogy a mammográfiai vizsgálat eredménye miatt további vizsgálatokra kell mennem. Amikor észrevettem a mellemben a csomót, már sejtettem azt, ami később tény lett: rosszindulatú daganatom, mellrákom van, s néhány nyirokcsomón is találtak rákos sejteket – eleveníti fel lapunknak Tóthné Marika azt az időszakot, amikor szembesült minden nő legnagyobb félelmével. Feltette magának a kérdést: meg fog halni? Az első sokk azt mondatta vele, hogy igen. Végrendeletet akart írni, azon gondolkodott, hogyan búcsúzzon el a szeretteitől, magyarázza el a két gyermekének, anya nélkül kell élniük, a férjének pedig azt, a vártnál hamarabb jött el a „holtomiglan, holtodiglan tartó” házasságuk vége.

„Élek, és jól vagyok!”

– Dühös voltam a világra, váltig azt kérdeztem, hogyan történhetett meg, hogy korábban ezt nem vették észre, minek a szűrővizsgálat, és főként, miért én betegedtem meg – sorolja az akkor benne kavargó kérdéseket Marika. A 48. születésnapja előtt Debrecenben műtötték meg, elveszítette az egyik mellét, kioperálták a rákos nyirokcsomókat is.

– Amikor betoltak a műtőbe, már eldöntöttem, minden áron életben maradok, nem győzhet le a rák, nekem annyi dolgom van az életben! Nagyon fájt a seb, húzódott, égetett, azzal már nem is törődtem, nő vagyok-e még attól, hogy levették az egyik mellemet. A műtét jól sikerült, ittam az elviselhetetlen ízű speciális teát, majd jött a kemoterápia. Kihullott a hajam, a kezelés után 24 óráig csak hánytam, nem volt étvágyam. Emlékszem, ahogy álltam az asztal mellett és erőszakkal tömtem magamba az ételt, mert élni akartam és nem hagyhattam végletekig legyengülni a szervezetemet.

A két hete 53 gyertyával és 53 szál vörös rózsával felköszöntött nyíregyházi édesanya túl van az ötéves kritikus időszakon.

– Nem jött vissza a rák, a vérvizsgálatok és CT-felvételek alapján is azt mondhatom, legyőztem a kórt. Óvatosan fogalmazok, nem mondom azt, hogy meggyógyultam, élek, és jól vagyok! – nevet Marika, és büszkén mutatja első unokája fényképét. Vallja, hogy a hite, a családtagjai, barátai szeretete és a kezelőorvosa mindvégig támogató, segítő szakértelme segítette a túlélést.

Rózsaszínséta Szalkán

– A mellrákkal szembeni sikeres küzdelem leghatékonyabb módja a megelőzés. Részt kell venni a szűréseken és el kell sajátítani az önvizsgálati technikákat – hívta fel a figyelmet a prevenció fontosságára dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-helyettese azon a sétán, amelyet Mátészalkán az önkormányzat és a Szatmár Optikai Kft. szervezett, s csatlakozott hozzá a kórház is. Csaknem 700-an vonultak fel a belvárosban rózsaszín lufikkal a kezükben, így emlékeztetve arra, van esély a gyógyulásra.

A főigazgató-helyettes hangsúlyozta: a mátészalkai kórházban is van lehetőség mammográfiás szűrésre, amely már korai stádiumban kimutatja a kóros elváltozást. Ezzel a szűréssel bizonyítottan 25–30 százalékkal csökkenthető a mellrák miatti halálozás a leginkább veszélyeztetett, 50–69 éves nők körében. Hazánkban 2002-től elindult a szervezett emlőszűrés, ami a 45–65 éves nők kétévenkénti mammográfiás vizsgálatát jelenti.

Magyarországon évente több mint kétezren halnak meg mellrákban, pedig a betegség 80, sőt akár 95 százalékban kezelhető és gyógyítható.

Ne várjuk, hogy magától elmúlik!

– Néhány évtizede a mellrák szinte egyenlő volt a halálos ítélettel, azonban a korai diagnosztikai módszereknek és a korszerű terápiáknak köszönhetően ma már kétszer annyian élik túl a rákot legalább tíz évvel, mint az 1970-es években – mondta dr. Losonczy János. – Az emlőrák kezdeti stádiumban teljesen tünetmenetes, nem jár semmilyen fájdalommal. Nagyobb eséllyel jelentkezhet azoknál a személyeknél, akiknek a családjában előfordult már a betegség. Ez nem azt jelenti, hogy csak az lehet érintett, aki örökölhette a hajlamot, gyakorlatilag bárkinél kifejlődhet a rosszindulatú daganat. Ezért sem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres az ön- és a szűrővizsgálat fontosságát – fogalmazott a Jósa András Oktatókórház nőgyógyász főorvosa.

– Ha a csomót felfedezzük, soha ne várjunk arra, hogy az majd önmagától elmúlik, mindenképp forduljunk orvoshoz. A nőgyógyászok pedig szívesen megtanítják minden hölgynek az önvizsgálat lépéseit – tette hozzá.

Fontos tanácsok

Mielőbb keressük fel orvosunkat, ha

– csomó tapintható a mellben,

– csomót fedezünk fel a hónaljban,

– az emlő alakja megváltozik, torzul,

– a mell bőrén ismeretlen okból nem gyógyuló seb keletkezik,

– az emlőbimbó megváltozik, viszket, kipirosodik, súlyosabb esetben befordul, váladékozik,

– a mell duzzadttá, keménnyé, pirossá válik.

Mit tegyünk, hogy megelőzzük a mellrák kialakulását?

– Járjunk rendszeresen mammográfiás szűrővizsgálatra!

– Figyeljünk testünk változásaira, húszéves kor felett végezzünk havonta önvizsgálatot!

– Táplálkozzunk egészségesen és szabaduljunk meg a súlyfeleslegtől!

– A rendszeres mozgás a közérzetünknek is jót tesz, szervezetünket pedig ellenállóbbá teszi.

– Törekedjünk a stresszmentes életre, találjunk időt önmagunkra, a pihenésre!

– Ne szégyelljük testünket! Merjünk nyíltan beszélni a kétségeinkről, kérdéseinket bátran tegyük fel kezelőorvosunknak!

KM-BM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában