Helyi közélet

2016.10.06. 10:23

Botrányba fulladt a népszavazás Nyírpilisen: szétvertek egy mikrobuszt

Nyírpilis - Nem telt eseménytelenül a népszavazás vasárnap Nyírpilisen: a feldühödött tömeg szétvert egy kisbuszt, amelyben választási csalásra gyanakvó aktivisták kamerázták a szavazókat - derült ki a <a href="http://www.borsonline.hu/aktualis/kameraval-figyeltek-a-szavazokat-szetvertek-az-aktivistak-buszat-nyirpilisen/120109" target="_blank">borsonline.hu cikkéből</a>.

Nyírpilis - Nem telt eseménytelenül a népszavazás vasárnap Nyírpilisen: a feldühödött tömeg szétvert egy kisbuszt, amelyben választási csalásra gyanakvó aktivisták kamerázták a szavazókat - derült ki a borsonline.hu cikkéből.

A népszavazás Nyírpilisen példás eredményt hozott: a 900 fős, főként romák által lakott településen a választók 58,2 százaléka elment szavazni, és mindössze 10 embert leszámítva mindenki a nemre ikszelt. Néhány megyei aktivista viszont arra gyanakodott, hogy választási csalás várható a településen, és több résztvevőt fognak lejelenteni, mint amennyien valójában szavaznak. Megjelent tehát egy kisbusz a hivatal előtt, amiben egy kamera monitorozta a szavazókört - derült ki a borsonline cikkéből.

Ám a mikrobuszt hamarosan egy feldühödött tömeg megtámadta: betörték a szélvédőjét és a lámpáit, az ablakra pedig azt írták: Meghalsz!

A Bors birtokába került egy felvétel, amin sokan felismerni vélték a tömegben a polgármestert, Beri Róbertet is, de a polgármester azt nyilatkozta a Bors-nak, hogy nem volt jelen a rongálás idején és nem hergelte a tömeget. Szerinte azért dühödtek fel a helyiek, mert egyrészt a kamerázással megsértették a személyiségi jogaikat, másrészt féltek az ismeretlen autó miatt - írja a borsonline.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz, az ügynek nincs gyanúsítottja.

Forrás: borsonline.hu


Összefogás-sajtótájékoztató

A korábbi önkormányzati és országgyűlési választásokon sok jelzést kaptunk arról, hogy megyénk több településén választási visszaélések történtek. Arra vonatkozó információnk is volt, hogy az október 2-ai népszavazáson is számítani lehet arra, hogy az embereket a választási törvényben tiltott módon, szervezetten szállítják majd a szavazóhelyiségekbe. Annak érdekében, hogy ha ez valóban így van, a törvénysértésre bizonyítékkal is rendelkezzünk, néhány településen jogszabályt nem sértően kamerákat helyeztünk el. A kamerák a közterületet figyelték, azt rögzítették, mennyien mennek el ténylegesen szavazni – hogy ne jelenthessenek le több szavazót – mondta dr. Helmeczy László. Az Összefogás megyénkért egyesület elnöke a Nyírbátori járás egyik településén egy fekete gépkocsiba helyeztetett el egy kamerát, de amikor vasárnap késő este a helyszínre ért, azt tapasztalta, hogy a polgármesteri hivatallal szemben álló kölcsönkért autót tömeg állja körül, majd kiderült: az autót megrongálták, összekarcolták, a szélvédőjét, fényszóróit betörték, ellopták az egyik dísztárcsáját. – Tudomásom van róla, hogy valaki felfedezte a kamerát az autóban, és azt akarták megszerezni, mert úgy tűnik, volt titkolnivalójuk. A történtek miatt a rendőrségen rongálás miatt büntetőfeljelentést tettem, a kamera felvételének elemzése után pedig, ha szükséges, a választási törvény megsértése miatt megteszem a büntetőfeljelentést, a videokamera felvételét pedig át fogom adni a rendőrségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában