Helyi közélet

2016.10.09. 12:09

Életet is menthet a kontroll

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Fokozottan ellenőriztetni kell, ha a gázkazán a lakótérben található.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Fokozottan ellenőriztetni kell, ha a gázkazán a lakótérben található.

A szén-monoxid mérgezés végzetes is lehet: elég egy ellenőrizetlen kémény vagy egy rossz kazán. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél kissé könnyebb gáz, tökéletlen égés során bármikor keletkezhet. A szén-monoxid mérgező tulajdonságát az adja, hogy kétszázszor erősebben kötődik az oxigénszállítást végző hemoglobinhoz, mint az oxigén, ezért már a legcsekélyebb koncentrációban is mérgező.

A szén-monoxid tartós belégzése azért kockázatos, mert súlyos oxigénhiányt okoz, melynek hatására károsodik az agy, a tüdő és a szív. Ha valaki huzamosabb ideig tartózkodik a szén-monoxiddal telített helyiségben, az nem csak maradandó károsodáshoz, hanem akár halálhoz is vezethet.

– Nemrég felhívott egy illető, hogy baj van a kazánnal, meg kellene nézni. Kiderült, hogy tíz éve senki sem látta. Pedig minden fűtési szezon előtt fontos átvizsgáltatni a rendszert, a tűhegynyi fúvókákat. Elég egy kontakthiba a szivárgáshoz – fejtegette Szoboszlai Sándor víz- gáz- és fűtésszerelő. – Amikor az emberek hirtelen fázni kezdenek, mindenkinek egyből kell a segítség. Nincs is ezzel gond, csak időben jelezzék az igényt. Évente legalább egyszer ajánlott a kontroll. Az esetben pedig fokozottan ellenőriztetni kell, ha a gázkazán a lakótérben található.

- KM–LTL -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában