Helyi közélet

2016.10.22. 11:28

Évfordulók és fordulópontok

Nyíregyháza - Optimistán tekint a jövőbe a félszáz éves múlttal rendelkező nyíregyházi távhőszolgáltató.

Nyíregyháza - Optimistán tekint a jövőbe a félszáz éves múlttal rendelkező nyíregyházi távhőszolgáltató.

A távhőszolgáltatás és -szolgáltatók múltjáról, jelenéről és jövőjéről is szó esett a XII. Regionális távhőkonferencián, melynek pénteken a Váci Mihály Kulturális Központ adott otthont. Joó László, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója „szülinapi videóval” lepte meg a szakma képviselőit. A kisfilm bemutatta, hogyan fejlődött együtt a távhőszolgáltatás Nyíregyháza épülésével és szépülésével a hatvanas évektől napjainkig, gondoljunk csak a jósavárosi, örökösföldi és az érkerti lakótelepek megszületésére.

Időutazást tettek a cégvezetők

– Kezdetben mintegy 500 lakást láttunk el távhővel, ma már több mint 15.500-at, 120 munkatárs segítségével. Az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre, a lakosság számára mindezekből a látványos távvezeték-rekonstrukciók, vezetékcserék, az egyedi szabályozás szerinti, tényleges fogyasztáson alapuló elszámolás megteremtése és a távleolvasható eszközök felszerelése lehet emlékezetes. Terveink között szerepel az internetalapú távleolvasás megvalósítása, új és meglévő épületek bekapcsolása a távhőellátásba, a megújuló energiák hasznosítása és a klimatizációban való szerepvállalás – összegzett Joó László.

Megyénk egyéb távhőszolgáltató cégeinek vezetői is „időutazást tettek” a konferencián, vissza-, majd előre tekintve fejlődésükre. Bravics Endre, a kisvárdai Várda-Távhő Kft. ügyvezetője elmondta: 1240 lakossági és 35 közületi fogyasztójuk van, mindenhol termosztatikus szelepes, költségosztóval felszerelt radiátorok szolgáltatják a meleget. Vízóracseréknél intelligens mérők beszerelésére törekednek, pályázati forrásból biomasszakazánt szeretnének telepíteni, kiaknázva a hulladéklerakó közelségét.

Vannak még tennivalók

Dankó Attila, a Szalkatávhő vezetője a hetvenes évektől indulva mutatott rá a szakmai fejlődés mérföldköveire Mátészalkán: a fűtőmű megépülésétől kezdve, az olajkazános gőzös rendszer gázkazános forróvizessé alakításán keresztül, az új gázkazánok telepítésén, a költségosztás, szabályozhatóság megvalósításán át, a jelenleg zajló és tervezett vezetékrekonstrukciókig. Hozzátette: a Szalkatávhő 1706 lakást és 105 közületet lát el, mindössze 18 dolgozóval. A beruházások és fejlesztések dacára a csővezetékek átlagos életkora meghaladja a 35 évet.

- KM-PI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában