Helyi közélet

2016.10.07. 08:29

Fűtés: egymást érik az igénybejelentések

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Szerdán már elindították a fűtést a lakosság körében a Szalkatávhő Kft. munkatársai, de olyan otthonok is voltak, ahol csak tegnap kezdett el fölfelé kúszni a hőmérő higanyszála – mondta el portálunk érdeklődésére a távfűtési cég ügyvezető igazgatója, Dankó Attila.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Szerdán már elindították a fűtést a lakosság körében a Szalkatávhő Kft. munkatársai, de olyan otthonok is voltak, ahol csak tegnap kezdett el fölfelé kúszni a hőmérő higanyszála – mondta el portálunk érdeklődésére a távfűtési cég ügyvezető igazgatója, Dankó Attila.

– A teljes városban meleg költözött az otthonokba, és a közületekben sem kellett dideregnie senkinek. Egy-két iskola, óvoda, illetve a polgármesteri hivatal már korábban jelezte, hogy melegedni szeretnének.

– Ha a napi középhőmérséklet tartósan (3 napon túl) 12 fok alá süllyed, akkor azonnal fűtenünk kell, de ilyenre eddig nem volt példa. Ennek ellenére mi a szolgáltatás elindítása mellett döntöttünk. Lakóközösségek még nem kértek fűtést, csupán néhányan jelezték, hogy már nem szívesen tartózkodnak a hideg lakásban, de álláspontunk az, hogy bárki el tudja zárni a radiátort, ha úgy akarja.

– Ha felmelegedne az idő, akkor sem állunk le, arra kérjük a fogyasztókat, hogy a lakáson belül szabályozzák a hőmérsékletet. Felújítást végzünk a Szokolay úton, ahol egy bölcsőde található. A rekonstrukció fele már elkészült, így már az ottani lakásokban is fűtünk, az utca másik felében a hét végétől élvezhetik a meleget a fogyasztók – tájékoztatott Dankó Attila.

Bízzuk a szakemberekre!

– A 15 ezer távfűtéses lakásból 12 500-ban, valamint a közintézmények 80 százalékában – óvodákban, iskolákban, hivatalokban – már igényelték a fűtés beindítását a Nyírtávhő Kft.-től – tudtuk meg Joó Lászlótól, a cég ügyvezető igazgatójától. A hőmérséklet csökkenésével egyenes arányban nőtt a szolgáltatás beindítását kérelmezők száma.

– Hétfő óta folyamatosan érkeznek a lakossági és a közületi igénylések, melyeket továbbra is csak írásban tudunk elfogadni. Munkatársaink napközben megerősített létszámmal végzik a rendszerek beüzemelését a város minden pontján, a megrendeléseket lehetőleg még az adott napon, de legkésőbb 24 órán belül teljesítjük.

A fűtés beindulása után előfordul, hogy beragadnak, nem, vagy rosszul működnek a termosztatikus szelepek, illetve a radiátorokból vízcsobogás hallatszik, ami légtelenítési gondokat jelez a rendszerben.

– Senki ne kezdjen kalapálni, „barkácsolni”, inkább hívja a hibabejelentő-vonalunkat (42/451-644), hogy szakembereink mihamarabb szakszerűen orvosolhassák a problémát! – tanácsolta az ügyvezető, majd így értékelt:

– A nyár számunkra nem vakációval, hanem munkával, vagyis fejlesztésekkel és felkészüléssel telt. Az elmúlt hónapokban, szeptember közepéig elvégeztük a tervezett fejlesztéseket, a rekonstrukciós munkákat és a szükséges karbantartásokat is a biztonságos szolgáltatás érdekében.

– A fűtési szezonban Nyíregyháza közterületein nincsenek tervezett munkálataink, csak ott avatkozunk be, ahol valamilyen meghibásodás üti fel a fejét. Évente mintegy 2 500 hibabejelentés fut be hozzánk, a legtöbb esetben a radiátorszelep „rendetlenkedik”, illetve légteleníteni kell, de előfordul az is, hogy valahol kilyukadt a fűtőtest, és nyomás alatt szivárog a víz.

„Izmosabb” számlák érkeznek

Fűtési szezon lévén, a november elejétől érkező számlákon nagyobb összegek szerepelnek majd, mint az azt megelőzőeken, ám ezek a korábbi hőfelhasználási adatok alapján kalkulált előlegek, nem az aktuális fogyasztások forintosított ellenértékei. Immár minden nyírtávhős háztartásban rádiójeles költségmegosztók működnek, amelyeket évente egyszer, a fűtési idény végén, a tényleges hőfelhasználáson alapuló elszámolás elkészítése előtt olvasnak le a szakemberek.

Az tehát, hogy mi tartozunk-e a szolgáltatónak, vagy ő nekünk, csak jövő májusban fog kiderülni.

Záhonyban is fűtenek

– Mi már október 5-én bekapcsoltuk a fűtést a hozzánk tartozó 532 lakásban, illetve a különböző önkormányzati tulajdonú intézményekben, gondolok itt az óvodákra és az iskolákra – kezdte lapunk tájékoztatását Balláné Kertész Ildikó, a Záhonyi Hőtáv Kft. ügyvezetője, aki elmondta azt is: szeptember 15-étől nyílt lehetőségük a fogyasztóknak arra, hogy kérjék az előzetes bekapcsolást, ezzel több lépcsőház élt is.

– Láttuk, hogy október első hetének második felére már erős lehűlést jósolnak a meteorológusok, ezért döntöttünk az 5-ei indulás mellett – közölte Balláné Kertész Ildikó ügyvezető.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában