Helyi közélet

2016.10.14. 10:06

Fűtési szezon: csendes gyilkos leselkedik ránk

Nyíregyháza - A fűtési szezon veszélyeire hívta fel a figyelmet Leskovics Zoltán alezredes csütörtöki tájékoztatóján.

Nyíregyháza - A fűtési szezon veszélyeire hívta fel a figyelmet Leskovics Zoltán alezredes csütörtöki tájékoztatóján.

– Néhány szabály betartásával megelőzhető baj. Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő-fűtő berendezéssel vágjunk neki a szezonnak, és akár a beüzemelést, az évenkénti ellenőrzést is bízzuk szakemberre! Megfelelő távolságra tároljuk tüzelő- és egyéb éghető anyagokat, ugyanis gyakori a kipattanó szikra. Kiemelten fontosak a kémények, amelyek felügyelete nyártól a katasztrófavédelemhez tartozik; engedjük be a kéményseprőket, hogy elvégezhessék az ellenőrzést és a szükséges tisztítást! Ne fűtsünk lakkozott, festett fával – ezek égése fokozott koromképződéssel jár, ami szűkíti a kémény keresztmetszetét, növelve a visszaáramlás veszélyét. Nyílt égésterű berendezéseknél fontos a levegő-utánpótlás, kérjük szakember segítségét, amennyiben új nyílászárók kerültek az adott helyiségbe!

– A szén-monoxid-érzékelő fontos kiegészítő, de csak olyat válasszunk, amely megfelelt a fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálatán – sorolta a tűzoltósági főfelügyelő a tanácsokat, fontosságukat számokkal is alátámasztva: – Tavaly 76 kéménytűz volt a megyében, az idén 78-nál járunk. A szén-monoxid-mérgezések száma is emelkedett; az országban már 14-en haltak meg emiatt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában