Helyi közélet

2016.10.19. 15:13

Karácsony a téli álom helyett

Nyíregyháza - Meglepetésekkel készül a jubileumi évadra a Burattino Bábszínház.

Nyíregyháza - Meglepetésekkel készül a jubileumi évadra a Burattino Bábszínház.

– Alekszej Tolsztoj orosz író gyerekkorában olvasta Pinokkió, a fabábu történetét, felnőttként pedig megírta a saját változatát Burattino címmel. Harminc éve készült ebből egy bábdarab, ami annyira újszerű és hatásos volt, hogy amikor megalapítottuk a saját bábszínházunkat, a társulat egyhangúlag a Burattino név mellett döntött – elevenítette fel a név eredetét Kerekes János. – Ennek már 15 éve; természetesen készülünk az évforduló megünneplésére is, de erről még nem árulhatok el részleteket – tette hozzá a bábszínház vezetője.

New York, New York

– Ebben a hónapban kezdődött az új évad; szombaton az Egerecske menyecske című bábdarab bemutatójával kedveskedtünk a gyerekeknek. A Surranó és Brekkenő című darabunk folytatásában az egér menyasszonyt hoz az házhoz, ami bonyodalmakba torkollik. A bábjátékot dalok színesítik, Frank Sinatra New York, New York című slágerét például a békák kara adja elő magyarul – adott ízelítőt a legújabb előadásból Kerekes János.

– A télre a Medvebocsok karácsonyának felújításával készülünk – az élő szereplőkkel színesített darab érdekessége, hogy hóesés és vihar is látható benne. A téli álomra készülő medvebocsok meglátják az erdészt, amint fát vág. A kíváncsiságuk legyőzi az álmosságukat; kiderítik, hogy az ember a karácsonyra készül, és azt is megtudják tőle, mi fán terem ez az ünnep. Addig nem nyugszanak, amíg nem kerül egy karácsonyfa a barlangjukba is – tudtuk meg az érzelemdús darab történetéről. – Jövőre egy klasszikussal, a Piroska és a farkassal folytatjuk, majd a Bátor kiskacsák következik, azután a Misi és Samu, ami több szempontól is érdekesnek ígérkezik: nem hagyományos, hanem a modern bábszínházi irányzatba illeszkedő darab, amelynek a színpadképét Endresz Ágnes, a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola látványtervezője készíti.

– És ez még nem minden: a szakközépiskola egyik osztálya nálunk tölti az ötven órás közösségi szolgálatát. Már alig várjuk, hogy besegítsenek a háttérfestésbe, bábtervezésbe, ugyanis mindig nagyon jól jön a friss ötlet, az új szemlélet. Az iskolából zenészeket is várunk, akik élő aláfestéssel szolgálnak majd az előadásokhoz – érzékeltette Kerekes János, hogy a bábszínház és közönsége izgalmas évad előtt áll.

Hol és mikor?

A Burattino Bábszínház a Korzó B épületének 2. emeletén szombatonként 16, vasárnaponként 10 órától várja a gyerekeket.

KM–HP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában