Helyi közélet

2016.10.01. 20:28

Kitettek magukért a határőr nyugdíjasok a szüreti felvonuláson Nyírbátorban

Nyírbátor - Üde színfoltja volt a városi szüreti felvonulásnak a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjasai Egyesület népes csoportja.

Nyírbátor - Üde színfoltja volt a városi szüreti felvonulásnak a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjasai Egyesület népes csoportja.

Lelkesen kezdtünk hozzá a díszítő munkához Harascsák György tagtársunknál, aki hetekig tartó munkával életnagyságú lovat fabrikált nikecellből, és hozzá egy lovaskocsi vázát. Szőlő- és borostyán indával, berkenye ágakkal és szőlőfürtökkel felöltöztettük az alkotást. Bakra ültettük az imitált kocsist, a kasfarba pedig az elmaradhatatlan "Bodrit", majd az építményt az indulás helyszínére gurítottuk. Itt csatlakoztak hozzánk a súrcot, kalapot magukra öltő puttonyos férfiak, a csikós- és gulyáslegények, valamint a fehér szoknyába, népies blúzba öltözött kötényes szüretelő asszonyok, kosárkájukban szőlővel, borral és pogácsával. A polgármesteri hivatal előtt a kisbírónk dobpergés után hangos szóval adta a lakosság tudtára aktuális intelmeit. Az ünnepség helyszínén, a Papok Rétjén préselési bemutatót tartottunk, elkínálgatva közel száz liter kipréselt finom mustot.

Nagy volt az örömünk, amikor a bíráló bizottság első helyezéssel jutalmazta teljesítményünket. Az Apostol együttessel visszarepültünk a hetvenes évekbe, s felidéztük fiatal éveink életérzéseit.

Az őszről, az elmúlásról, egyúttal a bő termésről, a finom nedű forrását jelentő szüretről zenés-táncos összejövetel keretében is megemlékeztünk.

Az őszi versek okozta melankolikus hangulatunk vidámságba csapott át, amikor a közelmúltbeli kárpátaljai kirándulás emlékére csasztuskákat énekeltünk, s az internetes ismerkedés és a szórövidítések buktatóiról, valamint a hálapénzről szóló csattanós szösszeneteket hallgattuk. Az ízletes vacsora elfogyasztását követő ajándéktárgyak kisorsolásánál állandó zenészünknek, Pásztor Istvánnak kedvezett a szerencse, hiszen az Orbán László határőr-népművész bajtársunk által fődíjként felajánlott karikás ostort neki sikerült megnyernie és megcserdítenie. Ezt követően éjfélig tartott az önfeledt mulatozás.

- Vincze István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában