Helyi közélet

2016.10.21. 17:12

Ünnepre készül a Pro Musica

Nyíregyháza - A család „másodszülött gyermeke”, a Pro Musica Leánykar betöltötte harmincadik életévét.

Nyíregyháza - A család „másodszülött gyermeke”, a Pro Musica Leánykar betöltötte harmincadik életévét.

– Már a kórus születése is szép, felemelő volt; 1986-ban a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen a váratlanul, hirtelen létrejött kórus rögtön megnyerte a versenyt és annak nagydíját is – említette a kezdetekről Szilágyi Szilárd sajtóreferens. A váratlan megalakulás valójában mégis hosszú évek munkájának gyümölcse volt, hiszen a Cantemus Gyermekkórusban töltött felejthetetlen évek törvényszerűen vezettek a Pro Musica Leánykar megalakulásához.

– A sok-sok év alatt sikereken és közös élményeken edződött énekesek nem akarták feladni, új csodákért indultak. Felsorolni is lehetetlen az eltelt 30 év sikerlistáját, amellyel a nemzetközi zenei életben kiemelt rangot vívott ki Magyarországnak, Nyíregyházának a Pro Musica Leánykar. A kórusmuzsika Európa Nagydíja, Bartók-Pásztory-díj, Magyar Örökség Díj, BBC Ezüst Rózsa serleg, nemzetközi kórusversenyek aranyérmei, kórusolimpiai győzelem… – sorolta a díjakat Szilágyi Szilárd.

Együtt énekelnek

A jubileumi rendezvény szokatlan időpontban, október 29-én, szombaton 22 órakor, szinte éjszakai időben a Nyíregyházi Római Katolikus Társszékesegyházban kezdődik. A szervezők ezzel a rendhagyó időponttal is szeretnék jelezni, nem mindennapi hangverseny készülődik. – A Pro Musica Leánykar mostani énekesei mellé csatlakoznak a kórus régi tagjai is, hogy együtt a közönséggel ünnepelhessék ezt a szép évfordulót. A hangverseny mottóját Kocsár Miklós Fodor András költeményére komponált gyönyörű művéből kölcsönözték: „Éjfélre jár… csak az út sejti, hova megyünk” – fogalmazott a sajtóreferens. KM

Információ

Jegyek elővételben a Nyíregyházi Cantemus Kórus jegyirodájában kaphatók 2000 Ft-os áron! (Nyíregyháza, Vay Ádám krt. 18., Tel: 42 508-708, email: [email protected])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában