Helyi közélet

2016.10.24. 18:13

Vackorlekvár, pitypangszirup - A vadon termő gyümölcsökből nem csak pálinka készülhet

Nyíregyháza - A Vackor név hallatán sokaknak a piszén pisze kölyökmackó, Kormos István verses meséinek hőse ugrik be, másoknak inkább a vadkörte jut az eszükbe – a gyümölcsnek ugyanis ez a népies neve.

Nyíregyháza - A Vackor név hallatán sokaknak a piszén pisze kölyökmackó, Kormos István verses meséinek hőse ugrik be, másoknak inkább a vadkörte jut az eszükbe – a gyümölcsnek ugyanis ez a népies neve. A vadon termő gyümölcsök az erdők ajándékai, amelyekkel gyakran találkozhatnak a természetjárók, de a legtöbben megelégszenek azzal, hogy út közben megkóstolják a szedret, kökényt vagy áfonyát. Ám vannak, akik üvegbe zárják a természet kincseit, hogy a téli hónapokban is élvezhessék a különleges ízeket. Közéjük tartozik dr. Szigetvári Csaba, az E-Misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke is, akinek kamrapolcán különleges lekvárok, szirupok és ecetek (vadkörte- és vadalmaecet, vackor-szőlő lekvár, pitypangszirup, kökény-alma kocsonya, bodza-homoktövis lekvár) sorakoznak. Illetve sorakoznának, ha szinte azonnal el nem fogynának.

Régi receptek, új ötletek

– Szerencsés találkozás ez, hiszen szeretek főzni, új dolgokat kitalálni a konyhában és sokat járom az erdőt – mesélte lapunknak. – Hat–hét éve az önkénteseinkkel vadkörtéből és vadalmából pálinkát készítettünk: éppen csak egy koccintásnyi mennyiség jutott belőle, és bár kicsit szokatlan volt az íze, de elfogyott.

Utána kezdtünk el azon gondolkodni, hogy vajon mi mindenre lehetne még használni az erdei gyümölcsöket, és tudatosabban kezdtük el figyelni, hogy miből mekkora mennyiséget tudnánk egyáltalán összeszedni. Az interneten sokféle receptet találtam, és régi könyvekben is vannak használható ötletek, de saját kútfőből is merítettem.

Szemezni és passzírozni

– A lekvárokat kenyérre kenve vagy süteményhez használjuk, a kevésbé édes kökény vagy som pedig sült húsokhoz tökéletes. A bodzalekvár először nem igazán ízlett, ma viszont már ez az egyik kedvencem – megfázásra igazán hasznos –, de szeretem a vad- alma-vadkörte-szőlő lekvárt is. Mindenből csak házi mennyiség készül – szigorúan tartósítószer nélkül, száraz dunsztban készítem, és ha teljesen tiszták az üvegek, biztosan nem romlanak el. Ha a gyümölcsöt passzírozni (pl. a kökényt) vagy szemezni (ilyen a bodza) kell, az nemcsak karizom-erősítésnek jó, de hosszadalmassá is teszi a munkát – mondja dr. Szigetvári Csaba, aki szeret jókat enni, de nem tartja magát nagy ínyencnek.

– Langusztára nem vágyok, viszont tudok örülni egy finom paprikás krumplinak vagy gulyásnak, és ha van időm, szívesen kombinálok a konyhában. A vadon termő gyümölcsök feldolgozásának most van itt az ideje, de amilyen sokáig készülnek, olyan gyorsan el is fogynak, hiszen ezeknek mindig nagy sikerük van.

KM-SZA


Nem minden sikerült...

– Attól függően használtam fel a gyümölcsöket, hogy milyen nem vadon termő gyümölcsre hasonlítanak és annak megfelelően ízesítettem őket – mondja dr. Szigetvári Csaba. – Nem minden sikerült elsőre, sőt olyan is volt, amit csak egyszer készítettem el, és többet biztos nem kísérletezek vele. Bizonyos gyümölcsök például 1–2 perc alatt besűrűsödnek és olyan lesz az állaguk, mint a beton – de ezt csak akkor tudja meg az ember, ha egyszer már elrontotta …

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában