Helyi közélet

2016.11.22. 08:56

19 megyei költségvetési szerv tartozott az államnak

Nyíregyháza - A Magyar Államkincstár nemrégiben közzétette a költségvetési szervek lejárt tartozásállományát: a honlapon található összesítés szerint a 362 adós intézmény szeptember utolsó napján 74,9 milliárd forinttal tartozott az államnak (ez az összeg 3,6 milliárddal több, mint amennyi augusztus végén volt.)

Nyíregyháza - A Magyar Államkincstár nemrégiben közzétette a költségvetési szervek lejárt tartozásállományát: a honlapon található összesítés szerint a 362 adós intézmény szeptember utolsó napján 74,9 milliárd forinttal tartozott az államnak (ez az összeg 3,6 milliárddal több, mint amennyi augusztus végén volt.)

A tartozásállomány legnagyobb része, 58,6 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg-szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket).

Átböngésztük a nyilvános adatokat, és összesen 19 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetet, illetve intézményt találtunk. Lejárt adósságuk van mások mellett ápoló-gondozó otthonoknak, kórházaknak (a legnagyobb megyei kintlévőség a Jósa András kórházé: 1,1 milliárd forint), a rendőrségnek, a katasztrófavédelemnek. Megkerestük az érintett intézményeket, és mindenütt azt a választ kaptuk: a tartozás nem veszélyezteti a mindennapi működést.

Virtuális és valóságos tartozások

A MÁK honlapján található listán ápoló-gondozó otthonok, a gyermekvédelmi szakszolgálat és a gyermekvédelmi központ is szerepelnek – ezen intézmények a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság alá tartoznak.

A szervezet Szabolcs megyei kirendeltségének igazgatója, Németh Péter Gábor lapunknak azt mondta: az összesítésben a működéshez szükséges, szállítóknak határidőben ki nem egyenlített tartozások szerepelnek. – A kintlévőség nem akadályozza a működést. A tartozások fedezete az állami támogatás és a térítésidíj-bevétel, ami biztosítja a kintlévőségek folyamatos csökkentését – tette hozzá az igazgató.

Karbantartás, üzemanyag

A Szabolcs megyei katasztrófavédelmi igazgatóság adósságállománya szeptember végén 27 millió forint volt. Dóka Imre tű. főhadnagytól, sajtóreferenstől megtudtuk: ebből 3,5 millió forint közüzemi tartozás, 7,5 millió forint az informatikai és egyéb kommunikációs szolgáltatással, 2,8 millió forint pedig a gépjárművek karbantartásával, szervizelésével, javításával kapcsolatos. Ötmillió forint üzemanyag-tartozás, 8,2 millió forint pedig beszerzésekkel és egyéb szolgáltatásokkal hozható összefüggésbe. – Az adósságállomány arányaiban megegyezik a tavaly felhalmozódott tartozások mértékével, azok a napi munkavégzést nem akadályozzák, a megye egész területén zavartalan a katasztrófavédelem mentő-tűzvédelmi tevékenysége – tette hozzá.

– A megyei rendőr-főkapitányság teljes tartozásállománya 30 napon belüli. Az adósságállomány csökkenő tendenciát mutat, amely októberben tovább mérséklődött. A tartozás a szakmai feladatok ellátását nem akadályozza – mondta Fedor Rita r. százados, sajtóreferens.

Teljesen megállítani illúzió

– A Felső-Szabolcsi Kórháznak 2015 végén volt két uniós pályázata, amelyek kórházi kubaturák felújítására vonatkoztak, és a hozzájuk kapcsolódó kivitelezői számlákat most nyújtották be. A forrás rendelkezésre áll, amelyből rendezni fogjuk a számlákat. A lejárt tartozásállomány azért látható, mert a szállítói igény és a forrás biztosítása között időbeli különbség van. Ez nem érinti az intézmény normál működését, amelyben jelenleg sincs lejárt szállítói tartozásunk – mondta Hegyi Henrik, a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója.

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház lejárt adósságállománya 1,1 milliárd forint, ami kétheti finanszírozásnak megfelelő érték, és az előző évhez képest javult – mondta lapunknak dr. Molnár Andrea gazdasági igazgató. – Jelentős eredménynek tekintjük, hogy az eladósodás növekedési ütemét sikerült csökkenteni. Teljesen megállítani sajnos illúzió, ilyen tartalék már nincs a rendszerben, az egészségügy forráshiánya nálunk is látszik. A 60 napon túl lejárt kifizetetlen számlák minimálisak, nem érik el a költségvetés 0,5 százalékát, ami stabil helyzetet jelent. A kórháznak ellátási problémákat, a működésben bármilyen zavart vagy fennakadást a likviditási helyzet nem okoz, a fizetés a beszállítóknak folyamatos, ütemezetten és tervezetten folyik, az esetleges minimális késedelmet előre egyeztetjük a partnerekkel. Mindehhez a gazdálkodás szigorú kontrolljára van szükség. Az ellátáshoz szükséges, minimum- rendeletben meghatározott feltételeket biztosítjuk, de saját erőből fejlesztésekre és még jobb működési körülmények megteremtésére már nem futja – közölte a gazdasági igazgató.

Virtuális adósságállomány

– Olyan tartozás, melyet a Nyíregyházi Törvényszéktől bárki alappal követelhetne, nem létezik – közölte dr. Toma Attila sajtószóvivő.

– A bíróság éves költségvetése meghaladja a 3 milliárd forintot, ehhez képest a kérdésben szereplő szeptemberi 2 millió forint valójában csak virtuális tartozásként fogható fel, mert bár azt a hónap végén a könyvelési szabályok miatt ki kell mutatni, közel sem biztos, hogy a következő hó első napjaiban azok még fennállnak. Ez adódik a bírósághoz benyújtott számlák tartalmából is, hiszen sok esetben olyan teljesítési határidőt szerepeltetnek rajta, amelyek már a benyújtás pillanatában lejártak vagy nagyon közeliek a lejárathoz.

KM-SZA,BM

Megyei intézmények tartozása szeptember végén (millió forint)

Nyíregyházi Törvényszék 2

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal 162

Sz-Sz-B Megyei Rendőr-főkapitányság 68

Sz-Sz-B. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 29

Sz-Sz-B. Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 1108

Sz-Sz-B. Megyei Ápoló-Gondozó Otthon Kisléta 10

Sz-Sz-B. Megyei Ápoló-Gondozó Otthon Mándok 17

Sz-Sz-B Megyei Ápoló-Gondozó Otthon Győrtelek 33

Sz-Sz-B Megyei Kék Madár Ápoló-Gondozó Otthon Gacsály 12

Sz-Sz-B Megyei Ápoló-Gondozó Otthon Nyírbéltek 10

Sz-Sz-B Megyei Ápoló-Gondozó Otthon Mérk 42

Sz-Sz-B Megyei Kikelet Ápoló-Gondozó Otthon Tarpa 11

Sz-Sz-B Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat 10

Sz-Sz-B Megyei Viktória Ápoló-Gondozó Otthon Hodász 12

Sz-Sz-B Megyei Ápoló-Gondozó Otthon Tiborszállás 2

Sz-Sz-B Megyei Gyermekvédelmi Központ 21

Sz-Sz-B M-i Ápoló-Gondozó Otthona Fülpösdaróc 3

Nyíregyházi Egyetem 394

Felső-Szabolcsi Kórház 253

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában