Helyi közélet

2016.11.10. 16:25

A hűtőgépek nyíregyházi bölcsőjében jártunk

Nyíregyháza - Ritkaság, de előfordul: egyik pillanatról a másikra leállt a termelés. Összesereglettek a dolgozók, tanakodtak, és kíváncsian vártak. Ám korántsem volt fagyos a hangulat a különleges helyzetben a nyíregyházi Electrolux-gyárban csütörtökön délelőtt, hisz mindez előre megfontolt szándékkal történt.

Nyíregyháza - Ritkaság, de előfordul: egyik pillanatról a másikra leállt a termelés. Összesereglettek a dolgozók, tanakodtak, és kíváncsian vártak. Ám korántsem volt fagyos a hangulat a különleges helyzetben a nyíregyházi Electrolux-gyárban csütörtökön délelőtt, hisz mindez előre megfontolt szándékkal történt.

– A több mint 60 országban jelen lévő gyár 170 helyszínen rendezi meg első ízben a Global Quality Day-t. A cél az, hogy ezáltal is felhívjuk a figyelmet a minőségre – közölte dr. Gönczi Sándor magyarországi vezérigazgató, európai alelnök. Egyben bejelentette, hogy jövőre Nyíregyházán új termékcsalád készül, javarészt skandináv piacra. A prémium kategóriás hűtőgépek gyártásával 100 új munkahely teremtésére nyílik lehetőség.

A vezérigazgató beszédét tapsolók sokaságából kitűntek a tűsarkúban vagy öltönyben érkezők. A megyeszékhely önkormányzatának képviselői tettek eleget Alessio Bonfanti gyárigazgató szíves invitálásának. Jászai Menyhért alpolgármester nyomatékosította:

– Nyíregyháza életében érték az Electrolux. Kiváló termékeket gyártanak, ráadásul olyan áron, ami megfizethető a helyi embereknek. Eddig is kiváló volt a város és az üzem kapcsolata, ezek a szálak idővel tovább erősödhetnek.

Alessio Bonfanti folyékony magyarsággal üdvözölte dolgozóit. Videó üzenetben pedig a nemzetközi felsővezetés is szólt a nyíregyházi kollégákhoz, a minőség kiemelt fontosságáról.

– A mindennapok részévé vált a minőség iránti elkötelezettség. Ezért nálunk minden kolléga egyéni képzésben részesül. Közel ezer dolgozónk van, három soron, két műszakban naponta több ezer hűtőgép készül nálunk – közölte olaszos akcentussal, de magyarul a 44 ezer négyzetméteren elterülő gyár első embere.

Koncsek László, aki a gyár indulása óta a nyíregyházi üzemben dolgozik, a gyártósoron kezdte, most pedig már mint termelésvezető kalauzolta az érdeklődő városatyákat és hölgyeket. Az alapanyagraktárnál kezdődött az alkalmi vizit, majd a tekercsben érkező acélárukon át a festőrészleghez sétáltak, tipegtek a látogatók. Megismerkedhettek a vákuumszívási technológiával, aztán az előszerelő területen Koncsek László a palettasorra mutatott:

– Íme, így néz ki a hűtő „csontváza”. Ha pedig feltekintenek, látható a digitális kiíráson, hogy mennyi a napi elvárás, és pontosan hol tartunk most. A néhány perces leállás miatt van némi elmaradás, de behozzuk! – mosolyodott el az Electrolux termelésvezetője.

Aztán az újabb állomáshelyre utalva megjegyezte:

– Emlékeznek még a hűtő hátulján a fekete rácsra? Nos, olyan már nincs nálunk, nem ez vonja el a hőt. Ehelyett már a gép oldalfala és a kamra közé belőtt szigetelő habban található és ezért nem látható. A hab a polimerizációs folyamat során megszilárdul, köt, szigetel. Utána az első minőségellenőrző ponton halad át a leendő hűtő, aztán a vonalkóddal eldől a sorsa. A kompresszorral agyat és szívet kap, a forrasztással pedig a teste is megerősödik.

Mielőtt a hűtőgép teljesen kibújna a szülőcsatornán, a látogatók belehallgathattak a Quality Corner előtt az új dolgozók minőségi képzésébe. Eközben a fridzsiderek tömött sorban villamosbiztonsági vizsgálaton estek át, és ha probléma merülne fel, az érintettet a javító állomásra terelné. A hosszú teszten bekapcsolt állapotban különböző szenzorokkal ellenőrzik a terméket. A tartozékok behelyezését követően irány a csomagoló és a végső minőségellenőrzés. Az alkatrészek elkészítését nem számítva átlagban 4 óra kell ahhoz, hogy egy hűtőgép megszülessen, és épen, egészségesen az Electrolux-bölcsőjében ringjon. Látva a szülészek, a bábák igyekezetét: még jó sokáig. Tapasztaltuk: a minőségi munka garantált!


Gyarapodó kapacitás

Az Electrolux 1991-ben vásárolta meg a Lehel Hűtőgépgyárat, és kezdte meg működését Jászberényben. Ma már három gyáruk van: kettő Jászberényben, egy pedig Nyíregyházán. Jelentősen nőtt a kapacitásuk és a forgalmuk is: a kezdeti félmilliós termelés 2016-ra 5 milliósra hízott. A 25. legnagyobb magyar vállalat az Electrolux, amely az elektronika területén a 6. legnagyobb cég Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában