Helyi közélet

2016.11.18. 10:02

A munkáról esett a legtöbb szó a megyei közgyűlésen

Nyíregyháza - Ahogy arra számítani lehetett, a megye munkaerőpiaci helyzetéről és a közfoglalkoztatásról szóló tájékoztató sok képviselőt késztetett megszólalásra, észrevételek megfogalmazására.

Nyíregyháza - Ahogy arra számítani lehetett, a megye munkaerőpiaci helyzetéről és a közfoglalkoztatásról szóló tájékoztató sok képviselőt késztetett megszólalásra, észrevételek megfogalmazására. A téma fontosságát is jelzi: a politikai hovatartozáson túllépve mindenki arra törekedett, hogy látva a hiányosságokat, naponta felmerülő gondokat együtt gondolkodva keressék a megoldási lehetőségeket.

– Sajátos életpályamodell lett a közfoglalkoztatás – fogalmazott Lipők Sándor (Fidesz-KDNP). S ugyanerről beszélt Filep Sándor (Fidesz-KDNP), amikor azt mondta: a gyerekek azt látják, hogy a szülő reggel elmegy dolgozni, s ez jó, az viszont aggasztó, amikor célként az lebeg a szemük előtt, hogy ők is közmunkások lesznek, miközben van a megyében munkaerőhiány, és arra is példa, hogy egy meghirdetett állásra a munkáltató a jelentkező 28 emberből 4-et tud felvenni, de másnap már csak ketten mennek be a munkahelyükre.

Még tovább árnyalta a képet Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke, amikor arról beszélt, a munkanélküliség sokkal összetettebb helyzet, és nemcsak a munkahely hiányát, hanem az egyéni ambíciók hiányát is jelenti. – Megdöbbentő, amikor 25 éven aluliak vesznek részt a közfoglalkoztatásban. Nem szabad, hogy erre szocializálódjanak. Tudásra és jövőképre van szükségük, ha nincs más, ki kell „kényszeríteni”, hogy mobilak, agilisek legyenek. Ezen a területen is sokat remélnek a megyei önkormányzat foglalkoztatási programjától.

Decemberi képzések

Rezsőfi István, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője elmondta, 17 ezer 25 éven aluli fiatal van az álláskeresők között, jelenleg 42 ezren vesznek részt közfoglalkoztatási programokban, közülük hét­ezren még nem töltötték be a 25. életévüket. – Csak indokolt esetben engedélyezett számukra a közfoglalkoztatás, azonban vannak olyan élethelyzetek, amikor ez szükséges, akár a szociális helyzet miatt, vagy azért, mert nincs elsődleges munkaerőpiac – említette a főosztályvezető.

Adorján Béla (Jobbik) és dr. Veres János (MSZP) is azt emelte ki, addig, amíg a közfoglalkoztatási bér és a versenyszférában fizetett munkabér között nem lesz jelentős különbség, nem lehet az embereket motiválni, és belesüppednek a közmunkába.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a munkanélküliek 60 százaléka szakképzetlen. Ebben kaphatnak fontos szerepet a (szak)képzések, ám Gömze Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő szerint ezek sokszor rosszul időzítettek, és a minőségük is hagy kívánnivalót maga után.

Erre reagálva Rezsőfi István azt válaszolta, hiányszakmákban és a munkaerőpiaci, foglalkoztatói igényeket felmérve indulnak a képzések, most decemberben 4300 embert vonnak be a képzési programokba. Stratégiai célnak nevezte, hogy még jobban növekedjen a közmunkaprogramos és munkabér közötti különbség, de megemlítette, hogy a szabályozás módosítására is szükség van, a szabályozó, ösztönző és kényszerítő eszközöket jól kell összehangolni. A jó embereket ki kell engedni az elsődleges piacra, a többieket pedig fel kell készíteni arra, hogy visszatérjenek a munka világába, s ennek első lépése lehet a közmunka, ami a képviselők szerint is a szükséges rossz.

KM-BM


Foglalkoztatási adatok

Az év első nyolc hónapjában 7 ezerrel több, azaz 129,5 ezer embert alkalmaztak a 4 fő feletti munkáltatók.

Január és augusztus között a foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 6,9 ezerrel, 175 144 forintra emelkedett.

Az év második negyedévében 9,1 ezerrel, 227,6 ezer főre nőtt a foglalkoztatottak száma a megyében.

A munkanélküliek száma 32,4 ezer főre csökkent, ami 12,5 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.

A legfeljebb általános iskolát végzettek 17,2 ezres átlaglétszáma az álláskeresők felét jelentette.

Januártól szeptemberig 71,7 ezer munkahelyet jelentettek be a munkáltatók.


Kőbe vésett szabályok

A megyei közgyűlés több tagja egyben polgármester is, így pontosan látják, mennyire rugalmatlan a szabályozás, mennyire nem enged mozgásteret a helyi önkormányzatoknak. Ilyen többek között az eszközbeszerzés, hiszen a jogszabály – említette Gömze Sándor – akkor is hat fűkasza megvásárlását írja elő, ha elég lenne kettő, a fennmaradó pénzből pedig lehetne egy kisebb gépet vásárolni, amivel az úthibákat helyben javíthatnák.

Arra sincs mód, hogy az önkormányzat közfoglalkoztatottakat csoportosítson át más feladatra, mert a program kötött. Fülöp Erika (Jobbik) szerint kényszerhelyzetben vannak a polgármesterek, mert a közmunkára szükség és igény van, néhol 7-8 programot próbálnak egyszerre megvalósítani, s egyre inkább úgy tűnik, csökken az állami és nem önkormányzati társaságok (MÁV, erdő- vízgazdálkodás) szerepvállalása a közfoglalkoztatásban.


Nyíregyháza - Az első kilenc hónapban átlagosan 34 200 munkanélkülit tartott nyilván a kormányhivatal munkaügyi központja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, amely 12,5 százalékos munkanélküliségi rátát jelent; az álláskeresők száma 16,2 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban - olvasható a hivatal által készített tájékoztatóban, amely csütörtökön került a megyei önkormányzat közgyűlése elé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában