Helyi közélet

2016.11.08. 13:17

A Prima díj megyei jelöltjei: prof. dr. habil N. Szabó József - A tudományos elit kutatója

Nyíregyháza - A professor emeritus bőséges publikációs lista birtokosa.

Nyíregyháza - A professor emeritus bőséges publikációs lista birtokosa.

A Magyar tudomány kategóriában a Megyei Prima Díj idei jelöltje prof. dr. habil N. Szabó József. Tavaly a magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült a nyíregyházi szaktekintély.

Kutatásai nóvumok

Különleges képzés részese lehetett a Debreceni és Budapesti Tudományegyetem abszolválása mellett: Magyarországon az első szakképzett nemzetközi idegenvezetői kurzust is elvégezte. A mintegy négy évtizedes tudományos pályafutása a kultúrpolitikai és a kultúrdiplomáciai kutatások jegyében telt. A kultúra és a politika 1945–1948 közötti viszonyát feltáró kutatásai nóvumnak számítanak a tudományos életben.

A Nyíregyházi Egyetem Társadalomtudományi Intézetének professor emeritusa bőséges publikációs lista birtokosa: több mint 270 tétel – monográfiák, kismonográfiák, könyvek, tanulmányok, cikkek, nemzetközi tudományos konferenciák – fűződik a nevéhez. Mindebből 150-nél több tanulmány 70 élvonalbeli magyar és nemzetközi folyóiratnál és kiadónál jelent meg, míg a Magyar Tudományos Művek Tárában megközelítőleg 200 cikket publikált. Emellett mintegy 60 idegen nyelvű könyvvel és tanulmánnyal büszkélkedhet. A tudományos minősítésekben 28 éve 60 egyetemi doktori, kandidátusi és habilitációs eljárásban vett részt. Összesen 20 egyetemi tanári felterjesztést és 3 doktori iskolát minősített.

– A magyar tudományos elitet a második világháború után nagy kihívás érte. A tudósok zöme kihívásként élte meg a politikai rendszerváltozást és a tudományos elit modernizálását. A politikai erők megkülönböztetett, ugyanakkor differenciált tisztelettel fordultak az elit egyes csoportjaihoz – említette dr. N. Szabó József. – A kutatásom a politikának az egyes elitcsoportokhoz fűződő viszonyát elemzi. Arra törekedtem, hogy feltárjam: milyen viszonya volt a politikának a tudósokhoz 1946–1948 között. Ez azért is lényeges, mert az első szakaszban (1945–1946) a demokrácia kiépítése volt a feladat, amit valamennyi párt elfogadott. A Magyar Kommunista Párt a nép demokratikus (kommunista) átalakulást tűzte ki célul 1946 őszétől, ami alapvetően módosította a baloldali pártok viszonyát a különböző tudományos elitcsoportokhoz. A kutatás eredményeit nem csak a tudósok olvassák figyelmesen, de az elitek iránt mindig nagy az érdeklődés a társadalom széles rétegei részéről is.

KM-LTL

Névjegy

Születési idő, hely: 1949. május 26., Nagybörzsöny

Pozíciója: Nyíregyházi Egyetem, Társadalomtudományi

Intézet, professor emeritus

Családi állapot: nős, egy gyermekük és három unokájuk van

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában