Helyi közélet

2016.11.17. 08:25

A sírból ásták ki a bronzot - kisvárdai siker a nemzetközi sírásóversenyen

Kisvárda - Hátborzongató élményben volt részük az agilis kisvárdai lapátosoknak. Az illetékes országos szervezet elnökének felkérésére ők képviselték Magyarországot a Visegrádi Négyek sírásóversenyén.

Kisvárda - Hátborzongató élményben volt részük az agilis kisvárdai lapátosoknak. Az illetékes országos szervezet elnökének felkérésére ők képviselték Magyarországot a Visegrádi Négyek sírásóversenyén.

A speciális vetélkedő életre keltői a trencséniek voltak, akik ezúttal is igyekeztek szívélyes házigazdaként fogadni a résztvevő csapatokat. Hogy pattan ki valaki fejéből a sajátságos megmérettetés ötlete? Első hallásra morbid a felvetés, ám bronzérmeseink nem foglalkoznak a kommentárokkal, igenis büszkék arra, hogy az országot reprezentálták a határon túl, és helyet követeltek maguknak a virtuális dobogón – csákánnyal, ásóval, lapáttal.

Kemény meló volt

– Hat esztendeje alapítottam meg az Omega Temetkezés elnevezésű cégemet. Előtte a teljesen más profilú családi vállalkozásunkban dolgoztam, és úgy éreztem, saját lábra kell állnom. Erre a területre esett a választásom. Tényleg a nulláról indultam, ma pedig amondó vagyok: érdemes volt ebbe a fába vágni a fejszémet – utalt a kezdetekre Paróczai László cégtulajdonos. Csapatvezetőként volt jelen az ominózus trencséni versenyen, ahol a 22 éves Halász Csaba és a 36 esztendős Vámos Péter legnagyobb szurkolója volt.

– Korábban elindultunk a debreceni viadalon, ott figyelt fel ránk Horváth József, az Országos Temetkezési Egyesület elnöke. Ő hívott fel, hogy bennünket tartanak alkalmasnak arra, hogy külföldön bizonyítsunk.

A feladat adott volt: időre kellett 150 centi mély, 90 centi széles, 2 méter hosszú sírgödröt ásni, majd visszahantolni. Nem csak a gyorsaság számított, az esztétikára is törekedtek.

– Kemény meló volt: 75 percig tartott, míg a kollégámmal kiástuk a gödröt. Ráadásul ez sziklás, sóderes föld volt. A helyiek hosszított végű lapáttal dolgoztak, mi a hagyományossal. A sírgödör betemetésére nekünk elég volt 9 és fél perc. Így aztán bronzérmesek lettünk – említette Halász Csaba.

A főnök indítja a stoppert

– Sokan kérdezik tőlünk: hogy lehet ezt gyakorolni? Előfordul, hogy a főnökünk beindítja a stoppert, és próbaásást csinálunk időre. Kell hozzá kondi – tette hozzá Vámos Péter. A győzelmet a trencséniek szerezték meg, akik kihasználták a hazai pálya előnyét. A lengyelek végeztek a második helyen, a díjátadáson pedig a harmadik helyért járó serleget a kisvárdaiak vették át nagy örömmel: a bronzéremig vezető úton sokáig voltak gödörben, de végül a csúcsra értek, hiszen magyar csapat korábban még nem ért el ilyen kiugró eredményt a sírásó versenyen.


Jövőre is ásót ragadnak!

– Bizonyítani akartunk! Mi fiatal csapat vagyunk, a cégünk igyekszik a mindennapokban méltóképpen megadni a végtisztességet az elhunytaknak és a hozzátartozóknak. Ez a verseny kizökkentett bennünket napi hajtásból, és a sikerélmény arra ösztökél bennünket, hogy a jövőben is vállaljuk a kihívást – mondta Paróczai László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában