Helyi közélet

2016.11.05. 17:26

"A többség ellenezte a romák betelepítését" - Feloszlatta magát az ópályi képviselő-testület, a polgármestert kérdeztük az okokról

Ópályi - <a href="/feloszlatta-magat-a-szabolcsi-opalyi-kepviselo-testulete/3252697" target="_blank">Ahogy arról korábban már beszámoltunk</a>, szerdán este feloszlatta magát az ópályi képviselő-testület. Az okokról Erdélyi Miklóst, a település eddigi polgármesterét kérdeztük.

Ópályi - Ahogy arról korábban már beszámoltunk, szerdán este feloszlatta magát az ópályi képviselő-testület. Az okokról Erdélyi Miklóst, a település eddigi polgármesterét kérdeztük.

Megvétózott döntés

– Tökéletesen működött minden addig, míg szóba nem került a mélyszegénységben élők élethelyzetének javítására kiírt pályázat. Feltámadtak az indulatok, mert a többség ellenezte a romák betelepítését, pedig ezt sem a képviselő-testület, sem a polgármester, de még a kisebbségi önkormányzat sem akarta.

– Falugyűléssel egybekötött testületi ülést hívtunk össze, ahol hat képviselő úgy döntött, nem támogatja a pályázat beadását. Polgármesterként ezt megvétóztam, mert településvezetőként jogom van az önkormányzat érdekeit sértő döntéseket felülbírálni és tizenöt napon belül elrendelni a kérdés újratárgyalását.

– Ezt a döntésemet megerősítette a kisebbségi önkormányzat kérése és egy közel kétszáz lakos által aláírt levél is. Szerettem volna megkérdezni Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárt, Balog Zoltán minisztert és Sztolyka Attilát, az EMMI főosztályvezetőjét arról, hogy a pályázat megvalósítható-e csak a szegregátumban és tartalmaz-e kötelező betelepítést, mert ha utóbbira nemleges választ kapunk, vétek nem beadni az önerő nélküli, kétszázmillió forintos uniós pályázatot – ami a későbbiekben újabb 200 millió forintot jelentene. Több mint ezren élnek az ópályi szegregátumban, akiknek javíthatnánk az életminőségén. A testület erre reagálva adta át a feloszlatásról szóló előterjesztést, amit szerdán négy képviselő írt alá.

Erdélyi Miklós érdeklődésünkre úgy fogalmazott: biztos benne, hogy ilyen összetételű testület nem lesz többé Ópályiban. A jövőben a kisebbséghez tartozók is részt kérnek a falu vezetésében.

A szabályok szerint a helyi választási irodának a feloszlatástól számított 90–120 nap között kell kiírni az időközi voksolást.

KM-CsA


Nyíregyháza, Ópályi - Feloszlatta magát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályi képviselő-testülete - tájékoztatta a község polgármestere csütörtökön az MTI-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában