Helyi közélet

2016.11.14. 16:21

Az inzulin fogságában

Nyíregyháza - Minden év november 14-én a prevencióra, a cukorbetegség korai felismerésére és a kezelés, a szövődmények megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet a cukorbetegek világnapja. Nem véletlen az időpont, a világnap egy kutatóorvosra emlékeztet: 1891. november 14-én született Frederick Banting, aki Charles Besttel közösen fedezte fel az inzulint.

Nyíregyháza - Minden év november 14-én a prevencióra, a cukorbetegség korai felismerésére és a kezelés, a szövődmények megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet a cukorbetegek világnapja. Nem véletlen az időpont, a világnap egy kutatóorvosra emlékeztet: 1891. november 14-én született Frederick Banting, aki Charles Besttel közösen fedezte fel az inzulint.

Tízéves a nyíregyházi egyesület

– Feladataink szerteágazóak: felhívjuk a figyelmet a diabétesz veszélyeire, prevenciós programokat, képzéseket, előadásokat, szabadidős programokat szervezünk, igyekszünk elérni és tájékoztatni azokat, akik még nem tudják, hogy betegek, de a tünetek már kimutathatók a szervezetükben. Sorstársainkat megtanítjuk együtt élni a diabétesszel, megelőzve a súlyos szövődmények kialakulását. Munkánkat elismert szakemberek, orvosok, diabetikusok segítik – foglalta össze a tízéves jubileumát ünneplő Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesülete küldetését a szervezet új elnöke, Seres István, aki a közelmúltban a megromlott egészségi állapota miatt lemondott Rubócz­ky Jánost váltotta a vezetői székben.

– Különböző rendezvényeken több ezer ember vércukor-, illetve vérnyomásszintjét néztük meg, sok esetben találtunk a normálistól eltérő értékeket. Nem egyszer előfordult: az érintettnek fogalma sem volt arról, hogy baj van. A szükséges ellátás érdekében a „kiszűrt” személyeket ilyenkor a megfelelő egészségügyi intézménybe irányítjuk. Kiváló kapcsolatot ápolunk a Jósa András kórház IV. számú belgyógyászati osztályával, egyesületünk tagja a Magyar Diabétesz Társaságnak és a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének.

– Világszerte növekszik a cukorbetegek száma, ezért elengedhetetlen, hogy összefogjunk, hallassuk a hangunk és rendszeresen képezzük magunkat – összegzett Seres István, hozzátéve: minden hónap első és harmadik keddjén 17 órától ingyenes foglalkozásokat tartanak a Városmajori Művelődési Házban, ahová érdeklődőket, betegeket és hozzátartozókat is várnak.

Véletlenül derült ki

– Tíz éve véletlenül derült ki, hogy cukorbeteg vagyok. A szív világnapján különböző szűrővizsgálatokat végeztek, többek között a vércukorszintemet is megnézték. Magasnak bizonyult, ezért azt tanácsolták, menjek el a háziorvosomhoz, aki továbbküldött a diabetológiai szakrendelésre. Ott kettes típusú cukorbetegséget állapítottak meg – idézte fel az egy évtizeddel korábbi eseményeket Darkóné Pusztai Ágnes.

– Gyógyszert kaptam, háromhavonta jártam kontrollra és igyekeztem betartani az orvos utasításait. Kaptam egy kis könyvet, amiben benne volt, mit ehetek, mit nem, miből mennyit fogyaszthatok, tehát az életmódváltás elkerülhetetlen egy ilyen diagnózis után. A diéta és az odafigyelés ellenére két évvel ezelőtt úgy döntött az orvosom, hogy mivel nem használ már a gyógyszer, naponta háromszor inzulint kell beadnom magamnak. Ez elég elkeserítő volt, de választás híján kénytelen voltam belenyugodni.

A diabétesz hosszú távú szövődményei között megtalálhatóak a szív- és érrendszeri betegségek, az ideg-, vese-, láb- és szemkárosodás. – Bár a látásom folyamatosan romlik, az éves ellenőrzéseken eddig mindig megnyugtattak, hogy nem a betegség, hanem a korom miatt. A vérnyomásomra, a súlyomra és a köszvényre azonban hatással van – jegyezte meg Ágnes, aki azt is elárulta: érdekes, hogy bár a testvére cukros, szüleik, nagyszüleik, dédszüleik nem voltak azok. Ráadásul nem sokkal azután, hogy diabéteszére fény derül, idősebb fiánál is diagnosztizálták a betegséget.

KM-CSA, PI

Meg kell tanulni okosan együtt élni vele

A Joslin-díjas Rubóczky János több mint fél évszázada él együtt az 1-es típusú cukorbetegséggel, amit inzulinfüggő diabétesznek is szoktak nevezni. Évtizedeken át segített sorstársainak, mígnem eljött az idő, amikor már ő szorult segítségre. – Az utóbbi időben jelentősen romlott a látásom, elhagyott az erőm, ideje volt átadni az stafétát, de mindmáig támogatom a Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesületének munkáját.

– A cukorbetegség egy olyan élettárs, amely haláláig kitart az ember mellett, meg kell tanulni okosan együtt élni vele. Erre biztatom a sorstársaimat is. Azoknak a szülőknek, akiknek gyermekénél diagnosztizálták az 1-es típusú cukorbetegséget, meg kell tanítaniuk a csemetéjüket arra, mit (t)ehet és mit nem, milyen gyógyszereket kell szednie. A 2-es típusú sok esetben megfelelő életmóddal elkerülhető lenne. Fontos, hogy minél többet beszéljünk e témáról, felhívjuk a ma még egészségesek figyelmét arra, milyen veszélyeket rejt a nem megfelelő életmód, hiszen a rossz táplálkozás és a mozgásszegény életmód miatt idővel ők is a cukorbetegek táborát gyarapíthatják – figyelmeztetett Rubóczky János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában