Helyi közélet

2016.11.24. 14:19

Az oktatás állt a nyíregyházi közgyűlés központjában

Nyíregyháza - Hosszúra nyúlt a negyedik napirendi pont a nyíregyházi közgyűlésen.

Nyíregyháza - Hosszúra nyúlt a negyedik napirendi pont a nyíregyházi közgyűlésen.

Kurtán-furcsán, sután indult a városi közgyűlés csütörtökön, hiszen az évek óta megszokott 10 órás kezdés helyett tudatosan fél órával később szólalt meg a csengő a regionális vállalkozói konferenciáról érkező dr. Kovács Ferenc polgármester kezében. A megyeszékhely központjában több rangos rendezvény (mint például a lapunk által szervezett TOP 100) is vonzotta a potentátokat, ez indokolta az időtolódást. Napirend előtt az Együtt Egymást Burger István-díjjal tüntették ki Suta Györgyöt, aki egyebek mellett a nyíregyházi civil mozgalomban és a keresztény hit hirdetőjeként szerzett múlhatatlan érdemeket.

A tizenhét napirendi pont közül a negyedik generálta a legtöbb hozzászólást. A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint január elsejétől jelentős változás következik be az önkormányzatok feladatellátási struktúrájában. A nyíregyházi önkormányzat átadja valamennyi köznevelési intézményének a működtetését a Nyíregyházi Tankerületi Központnak, valamint a Nyíregyházi Szakképzési Centrumnak. Az átadás-átvételre az önkormányzatnak a tankerületi központtal és a szakképzési centrummal legkésőbb december 15-ig megállapodást kell kötnie.

Jeszenszki András (MSZP) azt állította, hogy az elmúlt években az oktatás megsínylette a kísérletezést:

– Stabilitásra van szükség. A jelenlegi uniformizált struktúrával nem értünk egyet. Immár nem csak a fenntartói, hanem a működtetési jogokat is elvették, így még túlcentralizáltabb lett a rendszer.

Bajnay Kornél (Fidesz-KDNP) védte a mundér becsületét:

– Biztos vagyok abban, hogy a városban jó pedagógusok, szakemberek tevékenykednek. Nem lesz probléma a jövőben sem, az átalakulással az iskolák éppúgy aktív részesei lesznek a helyi közösségeknek.

Halkóné Rudolf Éva (Fidesz-KDNP) hozzáfűzte:

– Az iskolákat nem viszik sehová, itt maradnak Nyíregyházán. Az önkormányzatnak természetesen az az érdeke, hogy mindvégig az itt élők érdekeit képviselje, és a lehető legjobb feltételeket tudja biztosítani a minőségi oktatáshoz.

Nagy László (MSZP) végig mérte az asztalnál helyet foglaló nyolc személyt, és megjegyezte:

– Ez az utóbbi évek legnagyobb előterjesztői létszáma, ami jelzi a téma horderejét. Aki a teremben bárhogy is kötődik az oktatáshoz, tisztában van a valósággal, csak másként éli meg. Ne mondja senki, hogy ezután könnyebb lesz! Az önkormányzatnak a lehető legkörültekintőbben kell eljárnia!

Andó Károly (Fidesz-KDNP) úgy vélte, hogy az egyeztetések után az oktatói, nevelői munka visszatért a megfelelő mederbe:

– Minden érintett levonta a szükséges következtetést. Nem lehet kérdés, hogy a jövőben jó gazda módjára gondoskodnak a működtetésről. Nyíregyházán magas szintű az oktatás, ezt az országos összevetések is alátámasztják.

Béres Csaba (Jobbik) azt állította, hogy senki sem a pedagógusok szakmai felkészültségét firtatta:

– Nem véletlenül tüntettek az év elején. Az országosan biztosított 55 milliárd forinttal keretről az a véleményem, hogy a bürokratikus rendszer felemésztheti a pluszforrásokat.

Jászai Menyhért (Fidesz-KDNP) megemlítette, hogy az új tankerületi rendszerben az eddigihez hasonlóan lesznek látványos felújítások, dr. Adorján Gusztáv (Fidesz-KDNP) pedig leszögezte:

– Van egy törvény, amit végre kell hajtani. Az önkormányzatnak a feladata, hogy a tárgyalásokból a lehető legjobban jöjjön ki.

Dr. Kovács Ferenc polgármester zárta a vitát:

– A feltételrendszer jelentősen javult 2010 óta, pusztán a tényekkel kellene foglalkozni. Nem szabad vizionálni olyat az ellenzék részéről, aminek semmi alapja sincs! A jövőben is kiemelt területként kezeljük az oktatást.

A közgyűlés jóváhagyta, hogy az önkormányzat kezdeményezze és kérelmezze a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél, hogy a város tulajdonába kerüljön a sóstói Park Hotel, amely állami tulajdon, és az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. vagyonkezelésében volt eddig.

Döntöttek arról is, hogy a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. szakágai a vízilabdával és a jégkoronggal bővüljenek, egyúttal kérik tagfelvételüket az illetékes országos szövetségbe. Mindezt az Aqua SE és a Nyírség Jégsport Egyesülettel együttműködve viszik véghez. Hamarosan pedig épül Nyíregyházán az új jégcsarnok és az uszoda...

KM–LTL


„Bulváros pánikkeltés”

Póka Imre (Függetlenek Egyesülete) a Tiszavasvári úti felüljáró esetleges felújításáról és a kertvárosi szmoghelyzetről interpellált. Dr. Kovács Ferenc polgármester megerősítette az utóbbi közgyűlésen tett kijelentését, miszerint a jövő évi tervekben szerepel a felüljáró teljes körű rekonstrukciója.

A légszennyezettséget illetően nyomatékosította:

– A levegő minőségéről szóló hírek a bulváros pánikkeltés kategóriájába tartoznak. Itt a kezemben az a tényszerű kimutatás, amiből egyértelmű: az elmúlt tíz évben az idén a legjobbak a mutatók. Tavaly például tizenhárom nap léptük át a szennyezettségi értéket, ez évben eddig ez mindössze három nap. Most ilyen az időjárás, nincs szél, áll a levegő. Kezeljük helyükön a dolgokat! – reagált a városvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában