Helyi közélet

2016.11.09. 07:21

Balesetveszély: "A KRESZ tiltja is a sár felhordását az utakra, mégis ez a gyakorlat megyénkben"

Nyíregyháza - „Jól tudom, hogy az őszi csapadék kell a földeknek, csakhogy a mezőgazdasági gépek a felázott talajt sárként felhordják a közutakra, s ez roppant balesetveszélyes - írja olvasónk.

Nyíregyháza - „Jól tudom, hogy az őszi csapadék kell a földeknek, csakhogy a mezőgazdasági gépek a felázott talajt sárként felhordják a közutakra, s ez roppant balesetveszélyes - írja olvasónk.

A napokban Zsurk és Tiszaszentmárton között láttam ilyen felháborító esetet – ez nemcsak a személyautókra nagyon veszélyes, hanem a kerékpárosokra is. Ha jól tudom, a KRESZ tiltja is a sár felhordását az utakra, mégis ez a gyakorlat megyénkben.

Nemrégen Csongrádban jártam, ott azt láttam, addig nem mennek fel a mezőgazdasági járművek az utakra, amíg nem takarítják le azokat. Hogyan lehetne szigorúbban fellépni a szabálytalankodók ellen megyénkben? Ellenőrzi ezt egyáltalán valaki?” – írta levelében egy zsurki előfizetőnk.

Tegyenek bejelentést!

– Az elmúlt időszakban nem érkezett hasonló bejelentés a rendőrséghez – kezdte válaszát Fehérvári Marietta, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

– A KRESZ szerint: „A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, amely az utat és tartozékait nem rongálja és azok környezetét nem szennyezi”. Amennyiben a rendőr azt tapasztalja, hogy egy jármű sofőrje a fenti szabályokat megszegi, szabálysértés miatt helyszíni bírságot szabhat ki vagy feljelentést tehet, egyúttal kötelezheti a vezetőt az út letakarítására is. Az őszi időjárási viszonyok miatt a mezőgazdasági gépek az útburkolatra sáros réteget hordhatnak fel, emiatt a közutak csúszóssá, balesetveszélyessé válhatnak. A közlekedők figyelmét arra hívjuk fel, hogy az ilyen utakon fokozott óvatossággal, szükség esetén a sebességük mérséklésével közlekedjenek.

– A rendőrség továbbá azt tanácsolja, hogy amennyiben sár kerül az útra – amely miatt úgy ítélik meg, hogy az érintett útszakasz balesetveszélyessé vált –, akkor a rendőrségnél vagy az illetékes közútkezelőnél minden esetben tegyenek bejelentést – fűzte hozzá a címzetes rendőr százados.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában