Helyi közélet

2016.11.25. 11:11

„Bombák földjén”, Irakban és Afganisztánban „jártak” a nyírbátori múzeumbarátok

Nyírbátor - A nyírbátori Báthoti István Múzeum Baráti Köre és a múzeum szervezésében idén novemberben is folytatódik a hagyományos, évek óta népszerű „Beszélgetések múltról, jelenről és jövőről” előadás sorozat késő őszi blokkja. A Nándorfehérvári Győzelemről, illetve a reformáció magyarországi terjedésének kezdetéről dr. Báthori Gábor múzeumigazgató tartott előadást az első két alkalommal.

Nyírbátor - A nyírbátori Báthoti István Múzeum Baráti Köre és a múzeum szervezésében idén novemberben is folytatódik a hagyományos, évek óta népszerű „Beszélgetések múltról, jelenről és jövőről” előadás sorozat késő őszi blokkja. A Nándorfehérvári Győzelemről, illetve a reformáció magyarországi terjedésének kezdetéről dr. Báthori Gábor múzeumigazgató tartott előadást az első két alkalommal.

Harmadjára pedig a szép számú hallgatóság két külföldi magyar katonai misszió munkájával ismerkedhetett meg virtuális kirándulást téve Irakban és Afganisztánban. Az idegenvezető feladatát dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, a MH. 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka vállalta magára. „A bombák földjén” – Külföldi missziók – Irak – Afganisztán című előadásra, beszélgetésre nem könyvekből készült a fiatal tábornok. Mindkét misszióban személyesen vett részt: A NATO Iraki Kiképző Misszióban (2007.07.06-2008.02.05. ) a magyar különleges műveleti csoport csoportparancsnoka volt, Afganisztánban pedig az Tartományi Újjáépítési Csoport -11 (PRT-11) kontingens parancsnoka és Baghlan tartomány koalíciós rangidőse volt , 2011.08-2012.03. között.

A sok-sok eredeti fotóval, illetve video felvétellel színesített előadást a tábornok saját élményeivel, tapasztalataival hitelesítette. Kezdte azzal, hogy saját magán mutatta be a misszióban lévő magyar katonák kvázi hétköznapi – éjjel-nappali – viseletét: a sivatagi tereptarka ruházattól, az állandóan maguknál lévő fegyverzeten, a sisakon, a kulacson, személyi GPS berendezésen stb. át a súlyában is tekintélyt parancsoló ú.n. golyóálló mellényig.

A NATO Iraki Kiképző Misszió kapcsán a hallgatóság megtudhatta, hogy abban a kultúrában aki olyant tanít valakinek, amit még nem tudott, azt oly’ mértékben lekötelezi, hogy kvázi rabszolgájává válik mesterének, tanítójának. Az iraki katonák kiképzése során ennek nagy jelentősége volt. Választ adott arra a magyar katonákban felmerülő kérdésre, hogy miért tiszte, főtisztek mutattak be olyan feladatokat, ami nálunk altiszti, kiképző altiszti feladat.

De megtudhattuk azt is, hogy mekkora elismerése a magyar katonák missziós tevékenységének, hogy Ruszin Romulusz nem csupán a zömmel magyarokat, de a montenegrói, albán, horvát katonákat is magában foglaló kontingens parancsnoka volt Afganisztánban, hanem az egész Baghlan tartomány koalíciós rangidőse is. A tartományban lévő teljes NATO erőket irányította. Nem csupán „papíron”, hanem pl. a német, holland … stb. katonák: tisztek, főtisztek elfogadták és végrehajtották a magyar parancsnok utasításait, parancsait - feltétel nélkül!

Vagy például azt is megtudhatták a múzeumi beszélgetés résztvevői, hogy a helyieknek egy bányaszerencsétlenség során elsődleges gondja nem a túlélők, a sérültek stb. mentése, hanem a halottak felszínre hozatala – mert hitük, vallásuk szerint 24 órán belül el kell temetni az elhunytakat.

A múzeumi beszélgetések Nyírbátorban folytatódnak „múltról, jelenről és jövőről”. A sorozat következő előadását dr. Komáromi István, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Iskola igazgatója tartja „ Egy modern állam a Közel-Keleten. Izrael” címmel 2016. november 29-én (kedden) 16:30 órakor a nyírbátori Kulturális Központban.

- Tanyik József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában