Helyi közélet

2016.11.04. 16:04

Életet menthet: a Jósában is bevezetik a méhlepény szövettani vizsgálatát

Nyíregyháza - Közismert tény, hogy a méhlepény megfelelő működése elengedhetetlen a születendő gyermek méhen belüli zavartalan fejlődéséhez.

Nyíregyháza - Közismert tény, hogy a méhlepény megfelelő működése elengedhetetlen a születendő gyermek méhen belüli zavartalan fejlődéséhez. Az elmúlt évtizedek kutatásai bebizonyították, hogy a placenta szöveti képe alapján következtetni lehet a terhesség során a magzatot ért káros hatásokra.

Több vizsgálatot kérnek

– A szülészeti, gyermekgyógyászati szakmákban egyre nagyobb igény mutatkozik a méhlepény szövettani vizsgálatára minden olyan esetben, amikor a baba méhen belüli fejlődésével, vagy a születés körüli állapotával kapcsolatban problémák lépnek fel – hangsúlyozta dr. Francz Monika orvosigazgató-helyettes. A Jósa András Oktatókórház Patológiai Osztályának osztályvezető főorvosa elmondta: az orvostudomány már világszerte egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít ezeknek a vizsgálatoknak, hiszen rendkívül fontos információforrásként szolgálnak a gyermek születés utáni megfelelő kezeléséhez.

– A szülész, gyermekgyógyász klinikusok észlelte, bizonyos kóros esetekben ugyanis a placentát elemezve pontosabban megállapítható a baba betegsége, és a feltételezhetően hatásos kezelés kiválasztásában is támpontot adhat a szövettani lelet – emelte ki az osztályvezető főorvos azt is hozzátéve: sajnos hazánkban ez a vizsgálat még kevésbé elterjedt, a benne rejlő lehetőségek kevésbé ismertek a szakma előtt.

– Ezért van nagy jelentősége annak, hogy kórházunk gyermekgyógyászaitól indult kezdeményezés eredményeként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban a jövőben nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a placenta szövettani elemzésére. Az eddig csak ritkán alkalmazott vizsgálatot jóval több esetben fogja kérni a szülést vezető, vagy az újszülöttet, koraszülöttet kezelő orvos.

Az előzményekről dr. Dicső Ferenc, a gyermekosztály osztályvezető főorvosa lapunknak elmondta: 10 hónappal ezelőtt keresték meg a patológiát azzal, hogy jó lenne a méhlepény és köldökzsinór szövettani vizsgálatát elvégezni, mert a koraszülés hátterében a méhen belüli fertőzések nagyon komoly szerepet játszhatnak.

Időben elkezdett kezelés

– A neonatológusoknak fontos információ mindez, hiszen az időben elkezdett antibiotikumos kezelés a koraszülött, főleg a 32. hét előtt világra jött babák életét mentheti meg – fogalmazott dr. Dicső Ferenc. – A közös munka meghozta az eredményét, hiszen a rendelkezésre álló több mint félszáz vizsgálati eredmény feldolgozása után egyértelművé vált, ahol a gyulladás jelen volt, ott nagyon súlyos, olykor végzetes komplikációk léptek fel. A méhen belüli fertőzések nagy szerepet játszanak az érett súlyú újszülötteknél előforduló agykárosodás kialakulásában, így nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb a rendelkezésünkre álljanak az eredmények, a patológia pedig partner abban, hogy a jövőben még kiterjedtebben végezzék el a méhlepény és köldökzsinór szövettani vizsgálatát.

A méhlepény vizsgálata azonban rendkívül komplex, több szakma szoros együttműködését igénylő eljárás, amelynek megfelelő elsajátításához elengedhetetlen a magas színvonalú oktatás mind a szövettani vizsgálatot végző patológusok, mind a vizsgálatot megkérő gyermekgyógyászok, szülészek számára.

Angliából érkezett a magyar oktató

Október utolsó hetében a Jósa András Oktatókórház Patológiai Osztályának szervezésében tartott továbbképzés során meghívott oktatóként dr. Hargitai Beáta, a birminghami Women’s Hospital patológus munkatársa, a téma nemzetközileg elismert, avatott szakértője ismertette a módszer elméleti alapjait és a gyakorlatban is bemutatta a metódust.

A szakértő részletesen tárgyalta a vizsgálattal megállapítható kórképeket, és felhívta a kezelőorvosok figyelmét azokra a betegségekre, ahol a vizsgálat elvégzése különösen fontos. A szakmai program során az oktatókórház patológusai, szülész, gyermekgyógyász orvosai, klinikusai számára közös eszmecserére is lehetőség nyílt, ahol bővíthették ismereteiket a témában.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában