Helyi közélet

2016.11.15. 16:56

Elítélték a bogdányi uzsorásokat - Havi 60 ezret követeltek a kölcsönadott 10 ezer forint után

Nyírbogdány - 10 ezer forintot kért csupán kölcsön, de végül 452 ezer forint kamatot fizetett érte. Azt mondták, rágyújtják a házat, ha nem fizet, és még vállon is szúrták egyszer.

Nyírbogdány - 10 ezer forintot kért csupán kölcsön, de végül 452 ezer forint kamatot fizetett érte. Azt mondták, rágyújtják a házat, ha nem fizet, és még vállon is szúrták egyszer.

Uzsora bűncselekmény és zsarolás bűntette miatt Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 1 év 8 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte I. rendű T. A. vádlottat, II. rendű L. D. vádlottal szemben 10 hónap börtönbüntetést szabott ki, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A megállapított tényállás szerint a nyírbogdányi vádlottak élettársak voltak, s rendszeresen adtak pénzt mélyszegénységben élő sértetteknek aránytalanul magas kamat mellett. Mivel T. A. vádlott írni és olvasni sem tud, így élettársa, L. D. vádlott vezette egy füzetbe a sértettek nevét, a kölcsönadott pénz és a visszajáró pénz összegét.

Egy ilyen alkalommal I. rendű vádlott B. J. sértettnek átadott 10.000 Ft kölcsönt, amit a sértett a következő hónapban visszafizetett neki. A vádlottak azonban ezt követően minden hónapban 60.000 Ft kamatot kértek a sértettől a korábban kölcsönadott és visszafizetett 10.000 Ft után. A sértett így 2010. november és 2011. júniusa közötti időben 452.000 Ft kamatot fizetett ki a vádlottaknak. A sértettet folyamatosan fenyegették azzal, hogy megverik és rágyújtják a házát, ha nem fizet több kamatot, ezenkívül I. rendű vádlott egy alkalommal vállon is szúrta a sértettet.

A vádlottak további sértettektől is hasonló módon követeltek kölcsön után járó kamatokat, akik összesen több, mint 3 millió Ft-ot fizettek nekik kamatként. A vádlottak a rendkívül nehéz körülmények között élő sértetteket és kiskorú gyermekeiket súlyos nélkülözésnek tették ki.

Az ítélet jogerős.

- Dr. Toma Attila sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában