Helyi közélet

2016.11.05. 09:29

Fél év múlva szolgálatba állnak

Nyírbátor - Az ország 11 helyszínén, 21 tanulócsoportban 574 leendő határvadász képzése kezdődött meg.

Nyírbátor - Az ország 11 helyszínén, 21 tanulócsoportban 574 leendő határvadász képzése kezdődött meg.

Már óvodásként azt mondtam, rendőr akarok lenni!

Algács Alexandra

– Mindig vonzott a rendőri hivatás, az egyenruha, ez is ösztönzött, hogy a haza védelme mellett itt folytassam az életemet – árulta el indíttatásáról Sűrű Tamás. A 26 éves nyíregyházi fiatalember sikeresen teljesítette a fizikai felmérőből, pszichológiai és egészségügyi alkalmasságiból álló felvételisort, s egyike annak a 71 leendő határvadásznak, akiknek a tanévnyitó ünnepségét a Készenléti Rendőrség Nyírbátori Bevetési Osztályának objektumában tartották pénteken délelőtt. Tamás úgy képzeli, marad a rendőrség állományában, s folyamatosan részt vesz azokon a képzéseken, amelyek az előrelépéséhez szükségesek.

Aki kellően elszánt és elhivatott, az sikeresen végig tudja csinálni a felvételit.

Sűrű Tamás

– Rendszeresen sportolok, így nem volt kihívás a fizikai felmérő, és azt gondolom, aki kellően elszánt, elhivatott, az meg tudja csinálni – vélekedett Tamás, s ugyanerről beszélt lapunknak a 19. születésnapját most vasárnap ünneplő nagydobosi Tóth Mónika is, aki hajnalban és este is futni járt, fekvőtámaszozott a tökéletes fizikai erőnlét elérése érdekében. – A családom mindenben támogatott, a célom, hogy rendőr legyek – mondta igen határozottan, majd kiderült, a nyírbátori tanulócsoportban kilenc lány van, mindannyian nagyon várják, hogy a képzésük elkezdődjön.

Hat hónapig tanulnak

– A kormány augusztus 10-én döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak 3000 fős bővítéséről – idézte fel az előzményeket a tanévnyitó elöljárója Pinczésné Kiss Klára rendőr ezredes. A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Képzés-Igazgatási Központ igazgatóhelyettese elmondta: az ország 11 helyszínén, 21 tanulócsoportban összesen 574-en kezdték meg tanulmányaikat, hogy az őr-járőrtárs részszakképesítést megszerezzék.

A rendészeti életpálya alapot ad a sikeres jövőhöz.

Pinczésné Kiss Klára

A hat hónapos tanulmányi idő alatt a tancsoportvezetői, oktatói feladatokat nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező hivatásos állományú tisztek, tiszthelyettesek látják el.

– Az első két hónapban alapozó ismeretanyaggal ismerkednek meg a hallgatók, majd a sikeres vizsgát követően – 12 hónapos próbaidő kikötésével – a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába kerülnek, őrmesteri rendfokozatba. A záróvizsga áprilisban lesz, a határvadászok jogi, jogalkalmazási, rendőrszakmai elméleti és gyakorlati ismereteket szereznek, intézkedéstaktikai gyakorlatokat hajtanak végre a rendőri kommunikáció gyakorlása, idegennyelvű szaknyelv elsajátítása mellett. A gyakorlatorientált képzésen a közrendvédelemmel, a határellenőrzéssel, a menekültügyi helyzet kezelésével, erőszakos cselekmények elhárításával összefüggő szituációkban oldanak meg egyéni és csoportos rendőri fellépést igénylő feladatokat – sorolta az ezredes.

– Május elsejétől az őr-járőrtárs részszakképesítéssel rendelkező rendőrök a határvadász bevetési osztályok állományában, járőrvezető irányítása mellett őrzési, járőrözési feladatokat hajtanak végre – tette hozzá Pinczésné Kiss Klára. – A fő cél a rendőri szolgálat ellátásához szükséges kompetenciák kialakítása és fejlesztése. Az egyes modulok végén szervezett vizsgák pedig lehetővé teszik a rendőr tiszthelyettes szakképzettség megszerzése érdekében szükséges tanulmányok folytatását is.

- KM -


Örök érték a bajtársiasság

– A sikeres felvételivel önök már bizonyították elhivatottságukat. A rendőri hivatás sajátságos és kötöttebb életformát jelent, a rendészeti életpálya pedig alapot ad a sikeres jövőhöz – hangsúlyozta az ezredes, kiemelve: aki egyenruhát visel, az példát mutat. – Legyenek annak az 50 ezer fős nagy családnak a méltó tagjai, ahol a bajtársiasság és az egymáshoz tartozás örök érték – fogalmazott Pinczésné Kiss Klára.

– A szüleim büszkék rám, támogatták a döntésemet, amin nem lepődtek meg, hiszen már óvodásként azt mondtam, hogy rendőr akarok lenni. A baktalórántházi középiskolában rendészeti szakra jártam, most szeretnék továbblépni. Motivált és elhivatott vagyok, remélem, a Készenléti Rendőrségen belül lesz lehetőség az előrelépésre, a magasabb rendfokozat elérésére – osztotta meg velünk reményeit a nyírmadai Algács Alexandra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában