Helyi közélet

2016.11.05. 11:11

Fűszereket, gyümölcsleveket, sajtokat is készít

Kékcse - A gasztroblogger minden zöldséget és gyümölcsöt megtermel, boltban szinte semmit sem vesz.

Kékcse - A gasztroblogger minden zöldséget és gyümölcsöt megtermel, boltban szinte semmit sem vesz.

Néhány héttel ezelőtt futótűzként terjedt az internetes portálokon egy hír, ami gasztro-reform-bombaként robbant. Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei háziasszony kitalálta, hogy nem a megszokott módon, üvegben, hanem 3–5 literes műanyag palackokban készíti el a savanyúságait.

Boros Vali módszere nem túl bonyolult: a ballonokat zöldséggel és fűszerrel tömi meg, majd a palackokat felönti sós vízzel, lezárja a nyakukat, és 2–3 hónapra lefekteti őket egy hűvös helyen. Sok támadás érte emiatt, a legtöbben azt vetették a szemére, hogy a savanyúság erjedése során mérgező vegyületek oldódhatnak ki a műanyag palackból, így a módszere veszélyes. Később bebizonyosodott, hogy erről szó sincs, a savanyúság pedig zseniális. Megkerestük Valit, aki gasztroblogot vezet, biokertet művel, és háziasszonyok tucatjainak ad tanácsokat nap mint nap. Azt mondja, egész egyszerűen beleszerelmesedett a főzésbe.

Kísérletek a konyhában

– A családunkban a közös étkezéseknek mindig is nagyon fontos szerepük volt, és amikor férjhez mentem, szerettem volna továbbvinni az otthon látottakat. Akkor még nem volt internet, így Horváth Ilona szakácskönyvéből lestem el a fogásokat, az első ételeimet az ő receptjei alapján készítettem. Egy ideig volt vendéglőnk és büfénk is, így a tanultakat ott is kamatoztathattam, de az igazi változást az hozta el, hogy Kékcsére költöztünk.

Ott lett számomra igazán fontos a hagyományokon nyugvó értékrend, és teljesen más irányt vett az életem. Biokertet hoztam létre, ahol mindent megtermelek. Ma már nem kell boltba vagy piacra mennem, ha zöldségre, gyümölcsre van szükségem, de a fűszereket, gyümölcsleveket, sajtokat vagy éppen a joghurtot is itthon készítem el.

Amikor megjelent a közösségi média, több gasztrocsoportnak is tagja voltam, egy idő után viszont felmerült bennem az ötlet, hogy mivel a receptjeimet egyébként is archiválnom kell, miért ne tenném ezt egy blog formájában?

Tavaly decemberben kezdtem, és a fogadtatása engem is meglepett: egy hónap alatt 30 ezres lett a látogatottság, most pedig már 320 ezernél tartunk. Sokat kísérletezek, különböző krémeket, chutney-kat készítek, de óriási sikere van például a mustáromnak is.

Az olvasó kérdez

– Szerencsére nagyon aktívak az olvasóim, rengeteg kérdést tesznek fel nap mint nap – arról, hogy süssenek teljes kiőrlésű kenyeret vagy hogy mitől nem lesz száraz a tengerikásás töltött káposzta. Örülök, hogy egyre többen tartják fontosnak az adalék- és tartósítószermentes ételek készítését, és hogy ebben a háziasszonyok segítségére lehetek – meséli Vali, aki a családtagjainak is népi ételeket főz.

– Nagy kedvenc nálunk a káposztás paszulyleves vagy éppen a tört paszuly. Nem vagyunk nagy sütisek, ha sütök, inkább sósakat: sajtos rudat vagy tepertős pogácsát – olyan ételeket, amelyek a nagyanyáink konyhájában készültek évtizedekkel, vagy akár évszázadokkal ezelőtt.

- KM-SZA -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában