Helyi közélet

2016.11.22. 17:30

Ifjú vendégek a zsinagógában

Nyíregyháza - Mindazt most személyesen is láthatták a fiatalok, amit korábban csak a könyvekben olvastak.

Nyíregyháza - Mindazt most személyesen is láthatták a fiatalok, amit korábban csak a könyvekben olvastak.

Nincs egymástól messze földrajzilag Nyíregyházán a zsidó hitközség szent helye, a zsinagóga és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola, hiszen tulajdonképpen egy utcában található mind a két épület. A napokban fizikai értelemben és lélekben is közelebb kerültek egymáshoz a két vallás képviselői, ugyanis a főiskola hallgatói a hajdúdorogi Szent Bazil Oktatási Központ Gimnáziuma diákjaival együtt látogattak el a zsinagógába, hogy megismerkedjenek az izraelita szokásokkal, hagyományokkal.

Közösen mondták a zsoltárt

A vendégeket – akiket elkísért Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke is – dr. Ungvári Istvánné dr. Klein Éva, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte, majd a zsinagógát és a helyi kis hitközség szokásait és működését Somos Péter hitéleti vezető mutatta be.

A zsinagóga megtekintése után az imateremben az Ószövetség egyik zsoltárát közösen mondták el a résztvevők: az egyik főiskolai fiatal magyarul olvasta a zsoltár sorait, Somos Péter pedig héber nyelven ismételte meg a szavakat.

Mint Somos Péter érdeklődésünkre elmondta, bízik benne, hogy a jövőben lesznek még hasonló kezdeményezések, hasonló rendezvények. Nyíregyházán a görögkatolikus és az izraelita vallás képviselőinek közeledése nem új keletű, hiszen az elmúlt években az ökumenikus imahét keretében a zsinagógában is rendeztek már szertartásokat, amelyeken részt vettek a történelmi egyházak papjai, lelkészei, parókusai.

A történelmi pillanat egyébként két éve volt a két vallás képviselői között, amikor Somos Pétert meghívták előadást tartani a hittudományi főiskolára, így elmondhatja magáról, hogy ő az első zsidó, aki beléphetett a görögkatolikusok épületébe.

A hittudományi főiskola hallgatói a biblikum és a liturgikai tantárgyak során foglalkoznak az Ószövetséggel, a zsinagógával, s a mostani látogatás azért jelentett a számukra nagy élményt, mert amit korábban csak a könyvekben olvastak, mindazt most személyesen is láthatták egy működő, élő zsinagógában. Felemelő érzés volt a számukra a közös imádság és a tóra – Mózes öt könyvét tartalmazó szent irat – látványa is.

KM-MML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában