Helyi közélet

2016.11.25. 08:39

Jó hír! Javult a levegő minősége Nyíregyházán

Nyíregyháza - Úgy tűnik, fellélegezhetünk végre - javult a levegő.

Nyíregyháza - Úgy tűnik, fellélegezhetünk végre - javult a levegő.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály ügyeletének tájékoztatása szerint Nyíregyházán a légköri aeroszol (szálló por PM10 frakció) 24 órás átlagkoncentrációja a tegnap a riasztási küszöbérték alá csökkent.

Napi átlagértéke Széna téri mérőállomáson:

november 24-én 76,9 μg/m3 volt.

A meteorológiai előrejelzés alapján a szennyezettség további lassú csökkenése várható.

Jelenleg a füstköd-riadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

Mellékeltem a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály lakossági tájékoztató levelét, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás előrejelzését.

Az aktuális levegőminőségi adatokról az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu), illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály honlapján (http://ftvktvf.zoldhatosag.hu/) tájékozódhatnak.

- Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala -


Lakossági Tájékoztató

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának ügyelete tájékoztatja Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalát, hogy a tegnapi napon a levegőminőség javult, és a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke a riasztási küszöbérték (100 μg/m3) alá csökkent, azonban még mindig meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3).

Napi átlagérték Széna tér mérőállomáson:

2016.11.24-én 76,9 μg/m3

A meteorológiai előrejelzések szerint a mai napon a tartósabban megmaradó köd megjelenésével a keveredési légréteg vastagsága kissé megnövekszik, így a szennyezettség további lassú csökkenése valószínű. Pénteken a szálló por PM10 frakció 24 órás átlagkoncentrációja még várhatóan meghaladja az egészségügyi határértéket, de a hétvégén kis mennyiségű csapadék, és további levegőminőség javulás valószínű, és a vasárnap este viharos széllel érkező hidegfront hatására hétfőre tartósan kitisztul a levegő.

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A légszennyezettség romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Továbbá felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (pl. tarló) nyílt színi égetésétől! Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesterének VFJL/426-1/2016. számú határozata alapján jelenleg teljes tűzgyújtási tilalom van elrendelve Nyíregyháza közigazgatási területére, amely magába foglalja a kerti hulladék, illetve avar égetését.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu), illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály honlapján (http://ftvktvf.zoldhatosag.hu/) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.


Időjárás előrejelzés Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye térségére 2016. 11. 24-tól 11. 28-ig:

A Kárpát-medence térsége fölé továbbra is a magasabb légrétegekben igen enyhe, száraz léghullámok érkeznek, mely a térségben nem párosul számottevő légmozgással. Így a derült ég alatt éjszakánként erősen lehűlő felszín közeli légréteg csak részben tud elkeveredni a magasabb rétegekkel, egyre erősödő felszín alapú inverzióra kell számítani.

A hét végéig számottevő szél és csapadék nem valószínű, így a szennyezőanyagok felszíni koncentrációja várhatóan az eddigiekhez hasonlóan magas lesz, ekkor a keveredési réteg magassága néhányszor 10 m-re csökken. A reggeli minimumok 0 fok körül, délután pedig a naposabb részeken 10, a ködös területeken csak 5 fok körül alakulnak. A ködhajlam egyre inkább fokozódni fog. A tartós köd megjelenésével a keveredési réteg vastagsága kissé megnövekszik, így csütörtöktől a koncentrációk csökkenése valószínű.

Péntektől a magasban is nedvesebb légtömegek érkeznek a térség fölé, gyengül az éjszakai kisugárzás és az inverzió is, nő a keveredési réteg vastagsága. Szombaton és vasárnap kisebb eső is előfordulhat. Enyhülnek az éjszakák, dél körül pedig 5 és 10 fok között valószínű a hőmérséklet.

Vasárnap estétől észak felől várhatóan sarkvidéki eredetű léghullámok zúdulnak nagy sebességgel a térségbe, a feltámadó viharos északi szél kitisztítja majd a levegőt.

- Országos Meteorológiai Szolgálat -


Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A szálló por magas koncentrációja miatt Nyíregyházán veszélyes, négy másik településen - Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Miskolcon és Debrecenben - egészségtelen a levegő minősége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában