Helyi közélet

2016.11.12. 14:15

Készen állnak a fejlesztésre

Nyírmada, Vásárosnamény - A benyújtott pályázatok elbírálására és új programok kiírására várnak.

Nyírmada, Vásárosnamény - A benyújtott pályázatok elbírálására és új programok kiírására várnak.

A települések elkészítették, és a kiírás megjelenése után be is nyújtották a Területi és Településfejlesztési Program (TOP) keretében meghirdetett projektekre a pályázatukat. Az elbírálásra várnak, hogy a tervekből valóság legyen.

Kerékpárutat építenénk Kisvarsány és Vásárosnamény között.

Filep Sándor

– A környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztését célozza a város belterületén lévő víz­elvezető árkok, vízgyűjtők kiépítése, szeretnénk a teljes csapadék- és belvízelvezető rendszert korszerűsíteni – mondta Kálmán Béla. Nyírmada polgármestere folytatva a terveket sorolta: a Zöld város program keretében útfejlesztésekre és épületfelújításokra pályáznak, ez többek között tartalmazza a művelődési ház belső rekonstrukcióját, a piac bővítését, zöld területek és parkok kialakítását. A szociális alapszolgáltatások bővítése keretében pedig a Humán Szolgáltató Központ mellett lévő épület korszerűsítésére pályáznak, így a szolgáltatások fejlesztésére is lehetőség nyílik.

A kisváros egészségügyi alapellátásának fejlesztési terve egy egységes egészségügyi centrum létrehozást célozza meg, ebben még várják a pályázat kiírását.

– A támogatás elnyerése esetén egy épületben kapna helyett a két háziorvosi, a gyermek- és fogorvosi rendelő, valamint a védőnői szolgálat is – fogalmazott a város első embere.

Óvoda, kúria, Tisza-part

Vásárosnamény fejlődését jól jelzi, hogy az utóbbi években nemcsak az új Tisza-híd épült meg, s érte el a várost az M3-as autópálya, hanem itt kapott helyet a Belügyminisztérium adatfeldolgozó központja, új árvízvédelmi létesítmények épültek, s a napokban ünnepélyesen is átadták a több mint 100 embernek munkát és biztos megélhetést adó Swiss Krono Kft. naményi gyárát.

Egy egészségügyi központot is szeretnénk létrehozni.

Kálmán Béla

– A TOP-os pályázataink sorában nagyon fontos helyet foglal el a Kisvarsány és Vásárosnamény között megépülő kerékpárút, a 350 millió forintos fejlesztés jelentősen megkönnyíti a dolgozók munkába járását is – mondta el Filep Sándor. Bereg fővárosának első embere kifejtette, a Zöld város programban az Eötvös-kúria felújítására pályáztak, több mint félmilliárd forint összegre, s ugyancsak ilyen nagyságrendben tervezik a 41-es számú főút mellett az ipari terület fejlesztését.

– Az új kistérségi bölcsőde egy régi óvodaépület helyén épült fel, így most az óvodabővítésére is beadtuk a pályázatot. A 240 milliós korszerűsítés eredményeként két csoportszobával bővülne az intézmény. A turizmusfejlesztés érdekében több Tisza-parti településsel közösen veszünk részt egy víziturizmus-fejlesztési projektben. A városunkban mintegy 170 millió forint jutna az E-rendszer kialakítására, a part még élhetőbbé tételére. De a Magyar Kajak-kenu Szövetség indította Lapátos pihenőhely program is érint minket, melynek keretében 70 millió forintos keretösszeggel többek között megszépülne a régi úttörőtábor (Bereg szíve Üdülőközpont), és hajóbázis épülne – említette a teljesség igénye nélkül Filep Sándor.

– A legutóbbi ülésen döntött arról a testület, hogy benyújtunk egy határon átnyúló szlovák–magyar pályázatot is, melynek keretében közel 300 milliós fejlesztés révén egy 25 méteres medencével, valamint egy gyermek-játszómedencével, ehhez kapcsolódó gépészettel és napozóval bővítjük a Szilva Termál- és Wellnessfürdőt a városban.

- KM-BM -


Közösségi ház lesz Vitkán

Vásárosnaményban a nyertes tanyafejlesztési programok keretében lakosság- és vagyonvédelmi eszközöket, térfigyelő kamerákat helyeznek ki, de megújul a közösségi ház felszereltsége is. A vitkai városrészen kistérségi pályázat keretében közösségi házat alakítanak ki külső és belső közösségi térrel, játszótérrel a Gyermekesély program infrastrukturális hátterének kialakításához kapcsolódva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában