Helyi közélet

2016.11.22. 16:20

Kiválóan teljesített az vízügyi igazgatóság

Nyíregyháza - Javult megyénk árvízi biztonsága, öröm lesz a védekezés.

Nyíregyháza - Javult megyénk árvízi biztonsága, öröm lesz a védekezés.

Nemrég fejeződött be a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő ár- és belvízvédelmi művek őszi felülvizsgálata. A tapasztalatokat és a további feladatokat egy záróértekezleten vették számba a vízügyi szakemberek.

– Nem megtorpanást eredményezett, ellenkezőleg: új lendületet adott nekünk a feladatbővülés – fogalmazott az értekezleten Bodnár Gáspár arra utalva, hogy az elmúlt időszakban 2200 kilométer csatorna és 12 szivattyútelep került a FETIVIZIG fennhatósága alá. – Javult az árvízi biztonság; valamennyi szak- és földrajzi területen kiváló eredménnyel zárult a felülvizsgálat, ami komoly munkát jelentett a munkatársainknak – mondta az igazgató, aki kitért arra is: az igazgatóság ebben az évben harmadik alkalommal szolgált helyszínéül az Eötvös József Főiskola (EJF) kihelyezett képzésének.

Összességében: vízhiány

– A hidrológiai évben jelentősen több csapadék esett, mint tavaly, azonban az időbeli eloszlás szeszélyes volt; ami a havat illeti, tavaly az átlagos mennyiség egyötöde esett le. Mivel az elmúlt években jelentős hiány halmozódott fel, összességében még mindig a vízhiány a jellemző, több tározó is üres, bár a Rétközit az árhullámok és a szivattyúk segítségével részben sikerült feltölteni. Megújultak a császárszállási és a vámosoroszi hidrometeorológiai műszerkertek, üzembe helyeztük a vízminőségmérő szondát Tiszabecsnél, és a méréseket szeretnénk az összes határszelvényre kiterjeszteni – adott összefoglalót Lucza Zoltán osztályvezető.

– Az 541 kilométernyi árvízvédelmi töltés 95 százaléka az új előírások miatt magassághiányos – kezdte előadását Dajka István. – A Beregi és a Szamos–Kraszna-közi árapasztó tározók esetében apróbb hiányosságokkal szembesültünk, amelyeket a kivitelező helyreállított; készen állnak az elárasztásra, következhet a Tisza–Túr-közi tározó előkészítése. Folyamatosan újulnak meg a védelmi központok és a gátőrházak, befejeződött a jégtörő hajó felújítása is, a védelmi szakfelszerelések minősége és mennyisége megfelelő, sikeresek voltak a gyakorlatok. Öröm lesz védekezni – summázott az osztályvezető, aki a nehézségekről szólva elmondta: képzettek, gyakorlottak, ám túlterheltek a munkatársaik.

– A szakember-utánpótlás, a szükséges szaktudás biztosítása érdekében igazgatóságunk az elmúlt években 52 munkatársat iskolázott be az EJF ár- és belvízvédelmi szakmérnöki képzésére.

Jól működik az igazgatóság

Lőrincz Róberttől többek között megtudhattuk, hogy a Penyigei-tározó részbeni és a Lónyay-főcsatorna szakaszos kotrása mellett 146 kilométernyi csatorna iszapolását végezték el.

Az osztályvezetők előadásait Kató Sándor műszaki igazgatóhelyettes összegezte: – Az elmúlt időszakban a védekezés nem jelentett nagy kihívást. A felülvizsgálat tanúsága szerint kiváló állapotoknak örülhetünk, és javultak a munkafeltételek is.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság nevében Veczán Éva köszönte meg a munkát, kiemelve: látva a létesítményeket, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ez évben is kiválóan teljesített.

KM-HP


Nyíregyháza - „Öröm lesz védekezni” – ez a különös, ugyanakkor megnyugtató kijelentés is azon a szerdai értekezleten hangzott el, amelyen a szakemberek számba vették a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő ár- és belvízvédelmi művek őszi felülvizsgálatának tapasztalatait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában