Helyi közélet

2016.11.03. 12:21

Lesz 4 csillagos szálloda Sóstón, a kérdés már csak az: látnak-e majd meztelen nőket a vendégei?

Nyíregyháza, Sóstó – Vajon beláthatnak-e a női napozóba a Hotel Sóstó Spa & Resort vendégei?

Nyíregyháza, Sóstó – Vajon beláthatnak-e a női napozóba a Hotel Sóstó Spa & Resort vendégei?

Most is sokféle szálláshely áll a Sóstóra érkezők rendelkezésére; a négycsillagos szálloda még hiányzik a palettáról, de ez is a megvalósítás küszöbén áll – fogalmazott Veres István annak a kiállításnak a megnyitóján, amelyet a beérkezett pályamunkákból rendeztek a Váci Mihály Kulturális Központ aulájában.

Nyíregyháza főépítésze fel­elevenítette a november 15-éig látható tárlat előzményeit is.

– A város történetében először egy nemzetközi, nyílt és titkos pályázaton versengett a tíz építészcsapat. Az értékelés szempontjai között volt a megvalósíthatóság, a fenntarthatóság, az új ötletek úgy az építkezés, mint az üzemeltetés során, valamint az illeszkedés a környezetbe.

– A Modern Városok Program keretében, a Szeréna-lak helyén 3,6 milliárd forintból felépülő szállodát a 2018-as idényben már eláraszthatják a vendégek, minden bizonnyal hatalmas lökést adva az idegenforgalom fejlődésének. A beruházás szorosan kapcsolódik a sóstói közterületek, az állatpark és a múzeumfalu további fejlesztéséhez is – tette hozzá Veres István.

Váciak diadala

A komplex feladat különleges megközelítéseket eredményezett: a látványterveken látható hajóra emlékeztető, U-, S- és delta alakú épület is, a pálmát pedig a váci ­BAHCS Művek Kft. csokornyak­kendőt idéző alaprajza vitte el.

– A tervezéskor nem volt szempont a női napozó, de szerintem nem lehet majd belátni az épületből, sem a közel 200 méter hosszú, elágazó üveghídról, amely a park- és az élményfürdőt köti össze a szállodával – adott választ a fenti kérdésre Helmle Csaba, a győztes pályamű egyik tervezője. Társával, Báger Andrással azután komolyra fordítottuk a szót.

– Egy tervpályázat egyben szakmai fórum is, amelyet egy neves zsűri az építész szakma szentélyévé tesz – mondta a mérnök arra a kérdésre válaszolva, hogy miért vonzotta őket a feladat.

– A szállodának biztosítania kell a családi kikapcsolódást és konferenciáknak is helyet kell adnia, emellett fontos volt, hogy illeszkedjen a domborzathoz, a helyszín gazdag építészeti örökségéhez. A gyalogos és közúti közlekedési kapcsolatok kialakítása – ideértve az üveghidat – ugyancsak lényeges szempont volt az értékelésnél – ecsetelte, hogy milyen komplex kihívás vezetett a csokornyakkendőt idéző alaprajzhoz.

Környezettudatos épület

A Helmle Csaba és Báger András generáltervezők vezette 35 fős csapat már félúton jár a végles tervek kidolgozásában, így számos részletre derülhetett fény.

A Hotel Sóstó Spa & Resort 120 szobás lesz, 168 parkolóhellyel, mindezt egy geometrikusan szerkesztett barokk kert öleli majd körül. A hatszintes épület aljában egy mélygarázs, a tetején a wellness-fitness részleg és a gyermekfoglalkoztató kap helyet – közöttük pedig sok más mellett panorámateraszok szolgálják a vendégek kényelmét.

Kiemelt figyelmet fordítottak az ökológiai szempontokra is: úgy tervezték a falakat és a teraszokat, hogy az árnyékolás energiamegtakarítást eredményezzen, ugyanakkor a téli nap is bevilágítsa a szobákat. A szálloda építésénél – ahol csak lehet – újrahasznosított és újrahasznosítható anyagokat használnak, emellett a zöldtetők és a napelemek is a környezettudatos szemléletről árulkodnak. A hűtési-fűtési rendszert hőszivattyúval oldják meg, és természetesen a csapadékvizet is hasznosítják.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország november 3-i számában és a kelet.hu-n.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában