Helyi közélet

2016.11.12. 18:12

Már nem sózhatja el

Nyíregyháza - Konyári Sándor tudja, hogy a Venesz-díj elvárásokat is hoz magával.

Nyíregyháza - Konyári Sándor tudja, hogy a Venesz-díj elvárásokat is hoz magával.

Konyári Sándor mesterszakács, a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend tagja, Királyi Mesterszakács több mint három évtizede van a pályán. Kezdetben csak hidegkonyhai megmérettetéseken vett részt, majd artisztikával foglalkozott – rendkívül eredményesen. Ám mindig volt egy kis hiányérzete. – Jönnek az érdeklődők, megnézik az alkotásokat, de nem tudhatják meg, hogy milyen az ízük. Ezért is fordultam a melegkonyhai kihívások felé, ahol azonnal lemérhető a reakció – akárcsak az étteremben estéről estére.

– Nemcsak főz, de kutat is: az erdélyi ételekbe és a reneszánsz kor étkezési kultúrájába ásta bele magát, a tanultakból pedig sok mindent hasznosít is. Például azt, hogy adalékanyagok nélkül is lehet finomat főzni.

– Ha nem sajnáljuk ki az ételből a zöldségeket, a jó minőségű hozzávalókat és fűszereket, remekműveket alkothatunk. Erdélyben is ezt tapasztaltam, és ezt próbálom meg átültetni a saját receptjeimbe is. Fontos lenne, hogy minél természetesebben étkezzünk, és ha lehet, szezonális ételeket fogyasszunk – véli. Az elismerésről azt mondja, elvárásokat támaszt vele szemben, hiszen egy Venesz-díjas szakács nem sózhatja el az ételt...

– A főzéshez nemcsak hozzávalók kellenek, hanem szív is – ez utóbbi nélkül nem lehet igazán finomat alkotni – vallja Konyári Sándor, aki nagyon örül a díjnak, de számára az igazi elismerés az, ha a vendégek elégedettek.

- KM -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában