Helyi közélet

2016.11.09. 07:56

Megyénk 22 települése összesen 388 millió forintot nyert! Ki mire költi?

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Önkormányzati hivatalok, óvodák, iskolák, tornatermek újulnak meg a kistelepüléseken.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Önkormányzati hivatalok, óvodák, iskolák, tornatermek újulnak meg a kistelepüléseken.

Baktalórántháza – Laskodot és Nyírjákót is ide értve – egy közös önkormányzati hivatal székhelye, s mint ilyen, az önkormányzati hivatal felújítására pályázott. Sikerült elnyerniük a teljes megcélozható összeget, vagyis a 30 millió forintot.

– Ebből a pénzből a hivatal épületének a belső felújítását fogjuk megoldani – árulta el érdeklődésünkre Nagy Lajos polgármester. – Kívülről rendben van az épületünk, a pályázatban benyújtott műszaki tartalom a fűtésrendszer átalakítását, a villamossági berendezések fejlesztését, a festést és a burkolást tartalmazza. Az elmúlt évben már nekifutottunk ennek a pályázatnak, de csak a mostani, második benyújtás zárult sikerrel. A megvalósítási határidő mindenki számára 2017. december végéig tart, de mi arra számítunk, hogy még a nyáron, másfél-két hónap alatt készen leszünk a munkálatokkal.

– Ki kell költöznünk az épületből, de a nyári szünetben az iskolai telephelyeink be tudnak fogadni bennünket. A kivitelezőt még nem választottuk ki, erre a közeljövőben kerül sor – tette még hozzá a város első embere.

Új színfolt lesz az óvoda

Kispalád közel 28,4 millió forintot nyert önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésre, aminek azért is nagyon örültek, mert már több éve próbáltak a gondjaik megoldására pénzt szerezni. Magyar Sándorné polgármester elmondta lapunknak, hogy az elnyert pénzösszegnek köszönhetően végre megújulhat a település óvodája.

– A gyermekintézmény egy régi laktanyaépületben kapott helyet az önkormányzat falszomszédságában. Ez egy lapos tetős ingatlan, s nyáron annyira meleg van az épületben, hogy szinte elviselhetetlen a kicsiknek és az ott dolgozóknak. A külleme is bőven hagy kívánnivalót maga után, s ha sikerül felújítanunk, a falu képe is lényegesen megváltozik. Ezért is nagyon hálásak vagyunk, hogy végre megkaptuk ezt a támogatást. Most van a közbeszerzés folyamatban, s a pénzzel 2017. december 31-éig kell elszámolnunk. Mivel korábban az önkormányzatunkat nem konszolidálták, kárpótlásul tavaly kaptunk 10 millió forintot, amiből a megosztott telken felépítettünk egy csoportszobát. Az új épület már magas tetős, s nem igazán mutat jól mellette a régi óvoda. Megújul a tetőszerkezet, kicseréljük a nyílászárókat, s remélhetően egy színfoltja lesz az épület a községnek – mondta Magyar Sándorné.

Megszépül a hivatal

A maximálisan megpályázható összeget, 30 millió forintot nyert Tiszabercel önkormányzata, amely a pénzből a közös hivatal épületét újítja fel.

– Nagyon ráfér már a felújítás az épületre, hiszen az elmúlt évtizedekben a nyílászárók cseréjén kívül nem igazán volt lehetőség átalakításra – mondta lapunknak Szántó Zsolt polgármester. – A pályázati összegből kicseréljük a tetőt, sor kerül a külső hőszigetelésre, az elektromos hálózat cseréjére. Ami nagyon fontos: ügyfélbaráttá szeretnénk tenni a hivatalt, nagyobb tereket kialakítani, hogy az itt élők kellemesebb körülmények között intézhessék az ügyeiket, de a felújítás során mindenképpen megtartanánk az épület eredeti stílusát. A munkálatok akár fél évet is igénybe vehetnek, így azt tervezzük, hogy arra az időszakra a teleházba költözne a hivatal, feltéve, ha nem nyer az annak a felújítására benyújtott pályázatunk is – bár az a helyzet kellemes gondot jelentene – mondta a polgármester.

Megyei nyertesek, összegek

Baktalórántháza 30 millió forint

Biri 20 millió forint

Csegöld 12,7 millió forint

Gégény 14,9 millió forint

Gemzse 14,9 millió forint

Ibrány 15 millió forint

Kántorjánosi 14,8 millió forint

Kispalád 28,3 millió forint

Komoró 14,9 millió forint

Nyírbogát 14,8 millió forint

Nyírcsászári 7,7 millió forint

Nyírpilis 17,7 millió forint

Nyírtelek 14,9 millió forint

Pap 20,6 millió forint

Pusztadobos 7 millió forint

Ramocsaháza 15 millió forint

Tiszabercel 30 millió forint

Tiszabezdéd 19,5 millió forint

Tiszakóród 30 millió forint

Tiszalök 14,9 millió forint

Ura 14,5 millió forint

Vasmegyer 14,9 millió forint

Urán végre megújulhat a tornaterem

Ura a kistérségben egyedüliként járt sikerrel – az utolsó forintig odaítélték a megpályázott összeget (14,5 millió), amihez az önkormányzat biztosítja az önerőt. – Hatalmas segítséget jelent ez a támogatás, amelyet teljes egészében a tornaterem felújítására fordítunk – tájékoztatta lapunkat Karácsony Sándor. A szatmári község polgármestere részletesen is ismertette a terveket: – Ez a létesítmény nemcsak az iskolások, hanem a szabadidősportok szempontjából is fontos. Huszonnégy éve épült, vagyis már időszerű a pályázat, amely révén lehetővé vált szigetelés, tetőfelújítás, nyílászárócsere, fűtés-, zuhanyzó- és öltözőkorszerűsítés; ezen kívül szélfogó is épül hozzá. A jogerős építési engedély pályázati feltétel volt, ezért a munkálatok – időjárástól függően – bármikor elkezdődhetnek. A befejezés határideje jövő év december 31-e, de jóval hamarabb, a következő tanév kezdete előtt szeretnénk átadni a megújult tornatermet – tette hozzá Karácsony Sándor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában