Helyi közélet

2016.11.16. 11:35

Melegség a zord időben - azért dolgoznak, hogy senki ne fagyjon meg

Nyíregyháza - A leghidegebb hónapokban az életben maradás feltételének számító alapszükségletek minimumát jelenti, hogy élelmiszert, orvosi ellátást, gyógyszert biztosítsanak a hajléktanoknak.

Nyíregyháza - A leghidegebb hónapokban az életben maradás feltételének számító alapszükségletek minimumát jelenti, hogy élelmiszert, orvosi ellátást, gyógyszert biztosítsanak a hajléktanoknak.

Nyíregyházán több mint félszázan lehetnek azok, akik az utcán élnek. Sokszor az erdőben, sátrakban, elhagyott, romos épületekben húzzák meg magukat, többségük pedig a legnagyobb hidegben is a kinti létett választja.

A krízisautó kimegy…

– Kérjük, ha ilyen helyzetben élő emberről van tudomása bárkinek, értesítsen minket, hogy megtaláljuk és segíthessük – kérte dr. Szoboszlai Katalin, a Periféria Egyesület elnöke. A korábbi évek tapasztalati alapján mintegy 30–35 olyan otthon nélküli lesz a városban, akik a legnagyobb hidegben sem mennek szállóra, ők azok, akik inkább kint alszanak, mint a kötöttséggel járó ellátást igénybe vegyék. A fokozott figyelem nem csak a otthontalanokra vonatkozik, hanem a fűtetlen lakásokban élőkre is.

– Amennyiben kritikus helyzetben lévő, nem hajléktalan emberről kapunk bejelentést, akkor a krízisautó kimegy ezekre a helyekre is, és a munkatársaink az ott tapasztaltak alapján megteszik a szükséges lépéseket a további (egészségügyi, szociális) ellátás érdekében – mondta az elnök, mert közös feladatunk, hogy se kint, se bent senki ne fagyjon meg, s időben megérkezzen a segítség.

– A Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működő Oltalom Szeretetszolgálat a november 1-jétől április 30-áig tartó krízisidőszakban fokozottan figyel a fedél nélkül élők intézményes ellátására – tájékoztatott Nagy Judit intézményvezető helyettes. – A Rákóczi utcán lévő Nappali Melegedő szolgáltatásai elérhetőek a hét minden napján 8 és 16 óra között a rászorulók részére, a Népkonyhán jelenleg naponta 170 adag ételt osztunk ki, de folyamatosan figyeljük az igénybe vevők számát és szükség esetén növeljük azt. A Bokréta utcai Éjjeli Menedékhelyünk 16 órától reggel 8 óráig vehető igénybe, és már jelenleg is telt házzal működik, de a téli időszakban senkit nem hagyunk az utcán éjszakázni, ha felkeresi intézményünket – erősítette meg Nagy Judit, hogy mindenki számíthat a segítségükre.

– Ahogy azt már évek óta tesszük, az idén is sikeresen pályáztunk lábadozó ellátás működtetésére, így a krízis­időszakban 15 férőhelyen támogatjuk a betegségükből felépülő ellátottakat. Az 50 férőhelyes Hajléktalanok Otthona, a 40–42 személyt befogadó Átmeneti Szállónk, valamint a Családok Átmeneti Otthona teljes kihasználtsággal működik, itt a szolgáltatásokat igénylők várólistára kérhetik a felvételüket.

Rettegnek a téltől

A Kálvin téri református templom közelében lévő padon fagyoskodó pár csak némi „megélhetési támogatás” fejében árulta el: évek óta az utca az otthonuk, a kiváltó ok a munkanélküliség miatti elszegényedésük volt. – Rettegünk a téltől, a hidegtől, de átvészeljük valahogy, ahogy eddig is. Hajléktalanszállóra csak végszükség esetén megyünk, mert annál a lépcsőházak, várótermek is jobbak, biztonságosabbak. Az egyháztól mindig kapunk ruhákat, a napi betevőre valót pedig kikerítjük valahogy, vagy marad a népkonyha – árulta el az Erzsébetként bemutatkozó asszony. Sors- és élettársa megjegyezte: az idén is „meghívja majd az asszonyt” egy karácsonyi ebédre, feltéve, ha a Nyíri Fészek étterem tulajdonosa megrendezi az ingyen gulyást és forralt bort ígérő rászorulók karácsonyát…

KM–BM, PI


„Lopni pedig nem fogok!”

Enni adok, enni kapok – olvasható a Teréz Anya Egyesület Zrínyi Ilona utcai dufartban lévő „jótékonysági szekrényénél”, ahová bárki elhelyezheti az éhezőknek szánt élelmiszereket. Kedden dél körül egy középkorú férfi keresett benne harapnivalót, de csalódottan kellett megemésztenie, hogy sorstársai megelőzték. – Főleg hétfőnként érdemes időben jönni, mert akkor itt landol a vasárnapi ebédek maradéka is, nem csak a kenyér vagy a szikkadt kifli. A szürke sapkát és divatjamúlt, de láthatóan meleg kabátot viselő, borostás éhező hangsúlyozta: ő nem hajléktalan, „csak” szegény, mint a templom egere.

– Lassan nem lesz mivel fűtenem. Fát vásárolni nem tudok, lopni nem fogok, úgyhogy irány a melegedő és a népkonyha – utalt az Oltalom Szeretetszolgálat nyíregyházi „mentsvárára” a férfi.


Nagycserkesz - A Magyar Szociális Fórum közleményében azt írta: 44-en fűtetlen lakásokban haltak meg, 36-an közterületen, 17-en kórházba szállításuk közben vagy beszállításuk után. A hideg idő beköszöntével nemcsak az utcán élő hajléktalanok igényelnek nagyobb figyelmet, hanem az idős, egyedül élő, sokszor ross­z anyagi helyzetben, egészségi állapotban lévők is, akik nem tudják megfelelően fűteni az otthonukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában