Helyi közélet

2016.11.23. 10:45

Most már hivatalos: Szmogriadó van Nyíregyházán

Nyíregyháza - Mint ma kiderült, tegnap, azaz 22-én átlépte a riasztási küszöbértéket a szálló por.

Nyíregyháza - Mint ma kiderült, tegnap, azaz 22-én átlépte a riasztási küszöbértéket a szálló por.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály ügyeletének tájékoztatása szerint Nyíregyházán a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke, 2016. 11. 21-én, túllépte a tájékoztatási (75 μg/m3), 2016. 11. 22-én pedig a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

Napi átlagérték a Széna téri mérőállomáson:

2016.11.21-én 88,4 μg/m3,

2016.11.22-én 129,9 μg/m3 volt.

A meteorológiai előrejelzések szerint az esti, kora reggeli órákban a légszennyező anyagok további feldúsulása várható, a levegőminőségben javuló tendencia csütörtöktől valószínű.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük a lakosságot, hogy kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

- Nyíregyháza Megyei Jogú Polgármesteri Hivatala -

Lakossági Tájékoztató

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpont levegőminőségi ügyelete tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály ügyeletét, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke, 2016. 11. 21-én, túllépte a tájékoztatási (75 μg/m3), 2016. 11. 22-én pedig a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

Napi átlagértéke a Széna tér mérőállomáson

2016.11.21-én 88,4 μg/m3,

2016.11.22-én 129,9 μg/m3 volt.

A meteorológiai előrejelzések szerint az esti, kora reggeli órákban a légszennyező anyagok további feldúsulása várható, a levegőminőségben javuló tendencia csütörtöktől valószínű.

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A légszennyezettség ismételt romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Továbbá felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (pl. tarló) nyílt színi égetésétől!

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat ( pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu), illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály honlapján (http://ftvktvf.zoldhatosag.hu/) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

Időjárás előrejelzés Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye térségére 2016. 11. 22-től 11. 28-ig:

A Kárpát-medence térsége fölé a magasabb légrétegekben igen enyhe, száraz léghullámok érkeznek, mely a térségben nem párosul számottevő légmozgással. Így a derült ég alatt éjszakánként erősen lehűlő felszín közeli légréteg csak részben tud elkeveredni a magasabb rétegekkel, egyre erősödő felszín alapú inverzióra kell számítani.

A hét végéig számottevő szél és csapadék nem valószínű, így a szennyezőanyagok felszíni koncentrációjában a maximális értékek várhatóan kedd és szerda este lesznek, amikor a keveredési réteg magassága néhányszor 10 m-re csökken. A reggeli minimumok 0 fok körül, délután pedig a naposabb részeken 10, a ködös területeken csak 5 fok körül alakulnak. A ködhajlam egyre inkább fokozódni fog, helyenként már szerdán napközben is tartósan megmarad a köd ill. az abból képződött alacsonyszintű felhőzet. A tartós köd megjelenésével a keveredési réteg vastagsága kissé megnövekszik, így csütörtöktől a koncentrációk csökkenése valószínű.

Péntektől a magasban is nedvesebb légtömegek érkeznek a térség fölé, gyengül az éjszakai kisugárzás, és az inverzió is, nő a keveredési réteg vastagsága. Enyhülnek az éjszakák, dél körül pedig 5 és 10 fok között valószínű a hőmérséklet.

Hétfőn észak felől várhatóan sarkvidéki eredetű léghullámok zúdulnak nagy sebességgel a térségbe, a feltámadó viharos északi szél kitisztítja majd a levegőt.

Telefonon történő érdeklődés esetén a legfrissebb prognózissal állunk rendelkezésükre (06-46-368-705).

- Országos Meteorológiai Szolgálat, Miskolci Veszélyjelző és Szolgáltató Iroda -


Ma már 272 százalékos levegőszennyezettségi adatokkal sokkol az Időkép szmogtérképe (reggel 7 órás frissítés szerint). – A meteorológiai körülményeket figyelembe véve semmilyen kiugró értéket nem mért a Széna téri automata mérőállomás – reagált Rozinka Zsolt Illés a nagy port kavart hírre, amely szerint „nagyon durvák” Nyíregyháza légszennyezettségi adatai.

A tegnapinál is durvább adatokat mutat az Időkép szmogtérképe: tegnap még azt mutatta, hogy a városban és a környékén 228 százalékos a légszennyezettség, ma már 268 százalékos (!) horror-adattal sokkol (a reggeli 7:20-as frissítés szerint). Tényleg nagy a baj?

Nyíregyháza – Nem tudni még, mi okozza a jelenséget, mindenesetre elég durva látvány…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában