Helyi közélet

2016.11.10. 11:13

Nyíregyházára érkeznek az idei sajtófotó kiállítás felvételei

Nyíregyháza - A legjobb képek magukért beszélnek: nem kell hozzájuk sem aláírás, sem magyarázat, mindent elárulnak. Különösen igaz ez a megállapítás a sajtófotókra, amelyek évről-évre versenyeznek egymással, a győztesekből pedig kiállítás nyílik – immár 34. esztendeje.

Nyíregyháza - A legjobb képek magukért beszélnek: nem kell hozzájuk sem aláírás, sem magyarázat, mindent elárulnak. Különösen igaz ez a megállapítás a sajtófotókra, amelyek évről-évre versenyeznek egymással, a győztesekből pedig kiállítás nyílik – immár 34. esztendeje.

A közvéleményt mindig is élénken foglalkoztató Magyar Sajtófotó Kiállítás története 1980-ban kezdődött, amikor a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotópályázatot hirdetett. A pályázatra beérkezett képeket zsűri értékelte, a tagság pedig felbolydult. Ezt követően, 1981-ben, a Műegyetem Klubjában klubnap keretében mutatták be a díjazott képeket, és a pályázatra beérkezett többi képet is a falra tették. A fogadtatás hatására a zsűri lemondott, és a pályázat szemléletét megújítva, megindult egy új pályázat- és kiállítássorozat.

Az első Sajtófotó Kiállítást 1982-ben láthatta a nagyközönség, az esemény 1983-tól a Budapesti Tavaszi Fesztiválok egyik leglátogatottabb eseménye lett. Közben a kiállítást bemutatták Moszkvában és Berlinben is láthatták az érdeklődők – a német fővárosban a tárlatot Göncz Árpád köztársasági elnök nyitotta meg. A gyűjtemény többszöri „költözés” után a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban talált végleges otthonra. Az egyre népszerűbbé vált pályázat és kiállítás elismertségét jelzi azoknak a személyiségeknek a névsora, akik az elmúlt évtizedben megnyitották a tárlatot: többek között Mádl Ferenc köztársasági elnök, Koltay Lajos operatőr, Szabó István filmrendező, Nádas Péter író, Kepes András televíziós szerkesztő, Esterházy Péter író, Spiró György író, Parti Nagy Lajos író, Csányi Vilmos író, etológus.

Igazi kuriózum

A kiállítást nyílt pályázat előzi meg, amelyre a hivatásos magyar fotóriporterek mellett az amatőr fotósok is beküldhetik a képeiket. A pályaművek száma évről évre nőtt, általában 7–10 ezer pályamű elbírálása a – 2009-től immár nemzetközi – zsűri feladata.

A Magyar Sajtófotó Kiállítás szellemi atyja, Szalay Zoltán Táncsics-díjas és Pulitzer Emlékdíjas fotóriporter, aki harminc éven át volt a kiállítás rendezője. 2013-ban és 2014-ben Túry Gergely és Pataky Zsolt, tavaly és az idén Szigeti Tamás rendezte a tárlatot. A 34. Magyar Sajtófotó Kiállítás tavasszal nyílt meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a jövő héttől pedig a Váci Mihály Kulturális Központban is látható.

Az intézmény szakmai munkatársa, Lázár István lapunknak elmondta: a szabolcsi megyeszékhely soha nem adott még otthont a tárlatnak, így a bemutató igazi kuriózum. – A fantasztikus felvételeket ingyen nézhetik meg az érdeklődők, a tárlat egészen december végéig várja a közönséget – tette hozzá.

KM


Tudnivalók

34. Magyar Sajtófotó kiállítás

Helyszín: Váci Mihály Kulturális Központ, Nyíregyháza

Megnyitó: november 18., péntek, 17 óra

A kiállítást megnyitja: Szigeti Tamás kurátor

Megtekinthető: december 31-éig, 9–19 óra között


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában